Wie doet Pogacar wat? Deze toppers staan aan de start in de Canadese WorldTourwedstrijden van vrijdag en zondag

Aanstaande vrijdag en zondag staan de GP Quebec en GP Montreal weer op het programma. Wie zie je rijden aan de andere kant van de oceaan? 

tadej pogacar steekt z'n duim op

Het is inmiddels een traditie: twee weken voor het WK wielrennen maakt een deel van het WorldTour-peloton de grote oversteek naar Noord-Amerika. Daar staan met de GP Quebec en de GP Montreal twee mooie wedstrijden op het programma. Dit jaar is Tadej Pogacar de grote favoriet om zijn naam toe te voegen aan de erelijst.

Pogacar tegen het soepie in Canada

Pogacar is dus de grote favoriet in Canada, want hij kan ook nog eens rekenen op een sterke ploeg, met hulp van Tim Wellens, landgenoot Domen Novak, Rafal Majka en Juan Ayuso (al is het de vraag hoe bereid die laatste is om z'n diensten aan te bieden...)

Maar van wie komt dan de tegenstand? Nou, Team Jayco-AlUla stuurt bijvoorbeeld Pogi's boezemvriend Michael Matthews naar Quebec en Montreal. Hij krijgt steun van Simon Yates.

Julian Alaphilippe is weer helemaal terug aan het front. De Fransman die komend seizoen bij Tudor rijdt, liet een stijgende vormcurve zien de afgelopen periode. Zo werd hij onder andere tweede in de Clasica San Sebastian. Ook van Biniam Girmay mogen we het een en ander verwachten in Canada.

Israel-Premier Tech is een deels Canadese ploeg (Premier Tech is een Canadees bedrijf en mede-eigenaar Sylvan Adams is een Canadese-Israeliër) en dus pakt de ploeg flink uit, vooral met Canadezen. Michael Woods lijkt de kopman, die won immers nog een rit in de Vuelta. Maar ook Hugo Houle en Derek Gee zullen niet voor spek en bonen meedoen. Als het een sprint van een selecte groep wordt, dan is Stephen Williams de te kloppen man.

Lotto-Dstny stuurt een bijna geheel Belgische ploeg onder leiding van Arnaud De Lie en Maxim Van Gils. Alberto Bettiol moet UCI-punten binnenharken voor Astana en zilveren medaillewinnaar van Parijs Valentin Madouas zal hetzelfde willen doen voor Groupama-FDJ.

Nederlanders en Nederlandse ploegen

En Visma | Lease a Bike dan? Nou, die sturen vooral een sterk collectief naar Canada met de nodige Nederlanders. Wilco Kelderman, Milan Vader en Bart Lemmen geven acte de présence voor de Nederlandse ploeg. Jan Tratnik, Matteo Jorgenson, Tiesj Benoot en Per Strand Hagenes completeren de ploeg.

De andere Nederlandse ploeg, Team dsm-firmenich PostNL heeft Romain Bardet als speerpunt. Hij zal ongetwijfeld gesteund worden door een paar Nederlandse renners, maar die staan op dit moment nog niet op de startlijst die bij ons bekend is.

De enige andere Nederlander die wel op die lijst staat is Jan Maas van Jayco-AlUla. Maar veel ploegen moeten nog officieel bekendmaken wie er rijden, dus er zullen er zeker meer starten.