🎥 Retro | Robert Gesink op z'n best in Canada: herbekijk zijn overwinningen in GP Montreal (2010) en GP Quebec (2013)

Dit weekend staat het Canadees tweeluik op het programma. We blikken terug op de overwinningen van Robert Gesink in zowel Montreal als Quebec. 

Gesink wint in Montreal en Quebec

Soms vallen dingen heel mooi samen. Met het voltooien van de Ronde van Spanje beëindigde Robert Gesink vorige weekend zijn prachtige profcarrière. Dit weekend staat dan weer het Canadese heuveltweeluik op het programma en juist daar was Gesink bijzonder succesvol.

De Varssevelder won zowel de Grand Prix cycliste de Quebec (2013) als de Grand Prix cycliste de Montreal (2010) gedurende zijn carrière. Een uniek gegeven, want hij is de enige Nederlander die überhaupt won in één van de twee heuvelkoersen van het hoogste niveau.

Tijd om zijn loopbaan nogmaals te eren met beelden van zijn overwinningen in Canada. Dat nadat we eerder deze maand al meedere mooie woorden wijdde aan het afscheid van de 39-jarige Nederlander. Bekijk hieronder de beelden van zijn Canadese zeges:

GP Montreal

Nadat hij vierde werd in de Tour de France (in eerste instantie zesde, maar Denis Menchov en Alberto Contador werden uit de uitslag geschrapt), trok Gesink als kopman van Rabobank naar de eerste editie Canadese tweeluik. In Quebec liet hij direct zijn benen spreken: de toen 24-jarige Gesink zag Thomas Voeckler winnen na een late uitval en werd zelf derde. Enkel Edvald Boasson Hagen was sneller in de oplopende sprint voor de tweede plaats.

Hij ging daarom twee dagen later als een van de topfavorieten van start in Montreal. Deze status zette hij vervolgens om in een bijzonder knappe overwinning. Gesink vloog er bergop vandoor in de laatste ronde en reed met een solo van 10 kilometer naar de overwinning, waarbij hij zijn achtervolgers knap achter zich hield.

Gesink bleef uit de greep van een ijzersterke groep met onder meer Peter Sagan en thuisrijder Ryder Hesjedal, terwijl ook Samuel Sánchez zich in de debatten mengde. Sagan en Hesjedal strandde uiteindelijk op plek twee en drie, op slechts vier tellen van Gesink.

GP Quebec

Daar waar Gesink bij zijn zege in Montreal in 2010 al bij de favorieten hoorde, kwam zijn winst in Quebec in 2013 als een verrassing. In dat jaar reed hij de Giro en mikte hij op het podium, maar hij moest ziek opgeven. Daarna reed hij in 'De Tour van Bau en Lau' rond als luxeknecht voor zijn land- en ploeggenoten.

Zo kon het dat hij - in het shirt van Belkin - relatief onzichtbaar aan de start van het Canadese tweeluik stond. Met onder meer Peter Sagan en Greg Van Avermaet op de startlijst leek hij geen schijn van kans te maken op de overwinning, vooral niet toen beide explosievelingen zich in de finale nadrukkelijk lieten zien.

Toch vatte Gesink de koe bij de horens en legde hij alle favorieten zijn wil op. In de oplopende finale ging de Nederlander de sprint vroeg aan, waarna bleek dat hij superbenen had. De Varssevelder ging zó hard, dat topfavoriet Sagan zich opblies in zijn wiel. Ook Van Avermaet en Arthur Vichot kwam er niet aan te pas, waarna Gesink mocht juichen.

De genoemde Vichot en Van Avermaet eindigde achter hem op de plekken twee en drie. Met ook Niki Terpstra, tot diep in de finale in de aanval reed, en Tom-Jelte Slagter kende Nederland een topdag in Quebec. Zij werden zesde en zevende.

Twee dagen later in Montreal won Gesink weliswaar de pelotonsprint, maar dat was op bijna een halve minuut van winnaar Peter Sagan. De Slowaak revancheerde zich van zijn druistige optreden in Quebec en won met een solo van ruim vijf kilometer. Gesink finishte als twaalfde.

Retro
  • Cor Vos