📸 Ronde van Lombardije openbaart parkoers: finale iets makkelijker, maar nog steeds loodzwaar

De organisatie van de Ronde van Lombardije heeft het parkoers van komende editie van de herfstklassieker bekendgemaakt. 

Pogacar Ronde van Lombardije 2023

Het ene jaar van Bergamo naar Como, het andere jaar van Como naar Bergamo. Dit jaar kiest de de organisatie van de Ronde van Lombardije voor de eerste optie. Dat blijkt uit de officiële bekendmaking van het parkoers van het laatste monument van het wielerseizoen.

Geen Civiglio, wel Sormano

Il Lombardia start dus in Bergamo en finisht 252 kilometer later in Como, nabij het gelijknamige meer. Wat opvalt is dat de finale ietwat gemakkelijker lijkt dan in eerdere edities met Como als finishplaats.

In het verleden werd meestal achtereenvolgend eerst het tweeluik Madonna del Ghisallo en Colma di Sormano bedwongen, om in diepe finale de Civiglio en de San Fermo di Battaglia te betwisten. In 2024 is dat traject aangepast. De Civiglio is namelijk niet opgenomen in het parkoers.

Daarnaast worden zowel de Madonna del Ghisallo - dé klim van de Ronde van Lombardije, met het wielerkapelletje op de top - als de Sormano van de makkelijke kant bedwongen. Geen Muro di Sormano dus, maar de Colma di Sormano, welke met 12,9 kilometer aan 6,4 procent gemiddeld nog steeds een flinke onderneming is.

De top van de Sormano ligt op 42 kilometer van de finish in Como. Hierna volgt een lange afdaling en een glooiend gedeelte. Vervolgens is de San Fermo di Battaglia het sluitstuk van de Ronde van Lombardije. De 2,7 kilometer lange pukkel aan 7,2 procent gemiddeld (met uitschieters van 10 procent) ligt in volle finale; na de top is het nog ruim 5 kilometer tot de streep.

Plattegrond

Profiel

Waar de finale dus aan de makkelijke kant - relatief, want het is nog steeds loodzwaar - is, is de beginfase dat allerminst. In het eerste deel van de herfstklassieker worden vier pittige beklimmingen aangedaan, waaronder de Ganda en de Valpiana.

Mede hierdoor worden er in de 2024-editie van de Ronde van Lombardije zo'n 5.000 hoogtemeters bedwongen, net iets meer dan in de voorbije jaren. Zo is de 118e editie van het monument opnieuw een pittige beproeving, op maat voor de betere klimmers.

Pogacar vs. Evenepoel?

Het ziet ernaar uit dat Tadej Pogacar zijn opwachting gaat maken in de Ronde van Lombardije. Hij gat op jacht naar zijn vierde zege op rij, waarmee hij naast de Italiaanse legende Alfredo Binda komt te staan. Fausto Coppi is nog altijd recordhouder; Il Campionissimo won Il Lombardia vijf keer.

Ook Remco Evenepoel heeft de Ronde van Lombardije op zijn programma staan. De tweevoudig goudenmedaillewinnaar van de Olympische Spelen in Parijs mikt op een topresultaat in Noord-Italië. Vorig jaar werd hij nog negende, maar met zijn flink verbeterde klimmersbenen lijkt hij dit jaar dé uitdager van Pogacar te worden.

Nieuws
  • Cor vos