Mathieu van der Poel over lastige rit Luxemburg: 'Vandaag nog eens goed de benen testen'

Mathieu van der Poel gaat aan de leiding in de Ronde van Luxemburg. Daar staat vandaag de Koninginnenrit op het programma. MVDP heeft er zin in! 

mathieu van der poel zwaait op het podium

Het was goed om Mathieu van der Poel woensdag nog eens te zien winnen in z'n regenboogtrui. Na z'n fantastische voorjaar was dat alweer een tijd geleden - de Twitterende Pogacar-fluisteraar Mou veegde zelfs de vloer aan met Van der Poel en noemde hem een clown.

Van der Poel ziet het als perfecte voorbereiding op Zürich

In Luxemburg liet Van der Poel dus zien dat het met de vorm wel goed zit. In een sprintje bergop was hij eergisteren heer en meester en gisteren moest hij in een vlakke sprint alleen zijn meerdere erkennen in Mads Pedersen, geen schande.

Natuurlijk is het mooi om in Luxemburg goed te zijn, maar hij is in die koers met een groter doel. Van der Poel geeft in het flashinterview na de etappe van donderdag dan ook aan dat hij de Koninginnenrit gaat aangrijpen om eens te kijken hoe hij ervoor staat.

"Ik wil vrijdag vooral mijn benen testen. Ik heb deze week nog nodig om in functie van het WK van volgende week nog beter te worden. Dit is perfect om Zürich voor te bereiden."

Hij kwam ook nog even terug op de sprint tegen Mads Pedersen. "Het was niet slecht. Het was een zeer, zeer snelle sprint. Op zo’n aankomst is Mads nu eenmaal echt snel, dus ben ik blij met mijn tweede plaats."

Zware etappe

Vandaag zal hij in de Koninginnenrit niet hoeven af te rekenen met Mads Pedersen, want de rit zal sowieso te zwaar zijn voor de Deense krachtpatser. De rit over 201 kilometer telt maar liefst 3.900 hoogtemeters - dat is ongeveer net zoveel als Luik-Bastenaken-Luik.

Het profiel van de etappe zegt eigenlijk alles, het is de hele dag alleen maar op en af, met het zwaartepunt in het slot in die lokale rondes.

In de finalelus zitten twee korte klimmetjes, de Montée de Haemerich (1,1 kilometer aan 7,4 procent) en Montée de Seitert (0,8 kilometer aan 9,9 procent). Die zouden op zich een kolfje naar de hand van Van der Poel moeten zijn. Maar in het middenstuk zitten wat langere klimmen - en de ploeg van Van der Poel is gedecimeerd tot een drietal, de wereldkampioen heeft alleen steun van Silvan Dillier en Jente Michels.

Het is interessant om te zien hoe Mathieu van der Poel deze rit doorkomt. Op het WK zal de tegenstand sterker zijn (Pogacar!) en is het parkoers ook nog wel ietsje zwaarder, maar toch is het een mooie testcase.