Interview | Luka Mezgec: 'Door Pogacar en Roglic zijn de middelvingers van vroeger nu duimpjes geworden'

Luka Mezgec is een van de helpers die Tadej Pogacar aan de wereldtitel moeten leiden. Hij vertelt over wielrennen in Slovenië en 'speelvogel' Pogacar.  

Pogacar

Tadej Pogacar staat als grote favoriet aan de start in Zürich. In Wieler Revue #5 hadden we uitgebreid aandacht voor het Sloveense wielrennen. Veteraan Luka Mezgec, die deze week nog in het nieuws was omdat hij werd aangereden door een auto, praatte uitgebreid over onder anderen Pogacar en Roglic.

Mezgec over duim versus middelvinger

Mezgec, die uitkomt voor Team Jayco-AlUla, moet lachen als het grootste verschil met vroeger ter sprake komt als het gaat om wielrennen in Slovenië. "Ik zeg altijd: ‘Toen ik begon met wielrennen lieten automobilisten hun middelvinger zien, terwijl ze nu hun duim opsteken.’ Dat is het grootste verschil met tien jaar geleden, haha. Ik ben heel dankbaar dat ik die ontwikkeling heb mogen meemaken."

Dat heeft natuurlijk alles te maken met de enorme prestaties van Pogacar, Roglic en in iets mindere mate Matej Mohoric. Zeker met die eerste heeft Mezgec een goede band opgebouwd. "Na de eerste successen die hij als neoprof behaalde, zei ik nog dat hij ervan moest genieten omdat het niet altijd zo zou blijven. Maar Tadej is niet opgehouden met winnen en genieten, haha."

"Primož en hij zijn beiden relaxed, maar Tadej is meer een speelvogel. Hij is de enige persoon in het wielrennen die de sport niet doet, maar hij speelt het. Het is een spelletje voor hem. Een ander verschil is dat Primož zijn privé minder laat zien, terwijl Tadej in koers precies hetzelfde is als daarbuiten."

Uithangbord

Wat Mezgec bijzonder vindt aan zijn landgenoot is dat hij zelden tot nooit teleurgesteld is. Zelfs niet toen hij de Tour de France in 2022 en 2023 verloor van Jonas Vingegaard. "Ik heb hem toen ook verteld dat hij meer fans erbij heeft gekregen, omdat hij zich zo’n goede verliezer toonde. Hij was niet bitter en liet zien dat hij een groot persoon is. Hij is beleefd en doet zich nooit anders voor dan hij is. Hij heeft charisma en is totaal niet arrogant."

"Het ideale uithangbord voor het Sloveense wielrennen. Ik geloof erin dat we een groot wielerland kunnen blijven in de toekomst. Ik denk dat Slovenië over het algemeen een gezond land is. Al op de lagere school wordt beweging gepusht. Iedereen op mijn lagere school deed minstens één sport. Het is onze manier van leven. Met Pogačar en Roglič als twee van onze grootste voorbeelden."

Magazine
  • Cor Vos