Interview | Thijs Zonneveld: 'Veel mensen zeggen dat ik terug moet naar Unbound, maar ik zie het mezelf eigenlijk niet meer doen'

Thijs Zonneveld kreeg dit jaar dé kans om Unbound te winnen, maar hij reed op een slecht moment lek. Gaat hij na dit jaar nog door bij BEAT Cycling? 

Magazine Tim Beck

In de volgende Wieler Revue hebben we een uitgebreid interview met Thijs Zonneveld. Hij vertelt onder meer wie hij van het huidige peloton graag analist ziet worden en of hij het ooit ziet zitten om een bestuursfunctie op zich te nemen in de wielersport. Hieronder vind je een passage uit dat interview.

Tour de France

Gevraagd of hij de Tour de France nog zou kunnen uitrijden als hij zich er volledig op zou focussen, is hij duidelijk: nee, dat lukt niet meer op zijn leeftijd. "Ik kan nog een goed niveau halen als ik me er volop op focus, maar ik merk ook dat ik tegen mijn beperkingen aanloop. Zeker qua explosiviteit en herstelvermogen. Dat is heel anders dan toen ik 25 jaar was."

"Als het een Tour de France zou zijn met alleen bergetappes waarbij je meteen in de grupetto kunt zitten en je 4,5 tot 5,5 watt per kilo moet duwen, dan zou dat nog het minste probleem zijn, maar in de Tour de France moet je zoveel meer kunnen."

"Een overgangsrit waar in het eerste anderhalf uur wordt gestreden om de vlucht van de dag te halen… Dat iedere dag weer. Het niveau in de WorldTour is als een komeet de lucht ingeschoten. Het zou een leuk experiment zijn, maar ik geloof niet dat het nog zou lukken."

Unbound

Toch verbaasde de journalist zich over het niveau dat hij nog heeft gehaald de afgelopen twee seizoenen. "Dat wil zeggen het niveau voor wedstrijden waarop ik me echt heb gefocust. Ik kreeg veel vrijheid van mijn ploeg BEAT Cycling en heb de afgelopen twee seizoenen gezegd dat ik goed wilde zijn op de NK’s offroad en tijdens Unbound."

"Op de NK’s stond ik telkens op het podium en in Unbound ben ik één keer gevallen en had ik dit jaar waarschijnlijk op het podium gestaan als ik niet was lek gereden. Op die momenten haalde ik een hoog niveau puur door het anders te doen dan vroeger. Heel interessant. Maar als ik even snel tussendoor een NK op de weg rijd, dan ben ik daar slecht. Daar dacht ik echt: dit slaat gewoon nergens op. De extremen liggen bij mij behoorlijk ver uit elkaar."

2025

De grote vraag: gaat Zonneveld nog door volgend jaar? "Ik weet nog niet of ik doorga met wielrennen. Deze zomer was met Unbound, de Tour de France en Olympische Spelen redelijk extreem voor me, en voor mijn gezin. Ik weet daarbij niet of het op journalistiek vlak nog veel toevoegt. Ik rijd dit jaar sowieso nog het WK gravel en het NK gravel, en later nog het NK strandracen. Die wedstrijden wil ik zo goed mogelijk zijn en daarna zie ik het wel."

"Veel mensen zeggen dat ik nog terug moet gaan naar Unbound, omdat ik daar zo goed was dit jaar, maar ik weet het niet… Ik heb het gevoel dat de perfecte omstandigheden er dit jaar waren. Ik weet niet of ik die omstandigheden nog eens zou kunnen creëren. Dit jaar was mijn kans. Ik zie het mezelf eigenlijk niet weer doen, maar wellicht ga ik daar nog anders over denken. We zullen zien."

Magazine
  • Cor Vos
Bekijk het originele bericht