Oud-trainer over familiemens Vingegaard: 'Het betekent veel voor hem om veiligheid en rust te ervaren aan het thuisfront'

Jonas Vingegaard is niet van de sterallures, maar is een familiemens pur sang. Zijn oud-coach legt uit hoe belangrijk familie voor hem is. 

Vingegaard met vrouw Trine

Hoewel in juli de hele wereld naar hem kijkt, is Jonas Vingegaard niet het type dat graag in het middelpunt van de aandacht staat. Integendeel, hij is een introverte familieman en maakt daar geen geheim van. Volgens zijn oud-trainer en vriend Christian Andersen is Vingegaard op dat punt volstrekt uniek in het wielrennen.

'Velen willen zoals hem zijn'

"Ik durf te zeggen dat er niemand is zoals hij in het peloton", zegt de voormalig coach van de tweevoudig Tourwinnaar in een interview met het Deense Ekstra Bladet. "Velen willen zoals hem zijn, maar dat kunnen ze niet waarmaken."

Andersen en Vingegaard werkten van 2016 tot en met 2018 samen bij de Deense wielerploeg ColoQuick, op continentaal niveau. Hoewel het al bijna zes jaar geleden is dat Vingegaard de ploeg en dus Andersen verliet, is hun relatie nog steeds sterk.

De twee hebben nog regelmatig contact met elkaar. De Denen hebben het dan niet over fietsen, maar over familie en alledaagse dingen. "Dat soort dingen betekenen veel voor Jonas", geeft Andersen aan. "Het betekent veel voor hem om veiligheid en rust te ervaren aan het thuisfront."

'Het belangrijkste is zijn familie'

Vingegaard keerde dit jaar op memorabele wijze terug van een zware valpartij in het voorjaar en eindigde nadien als tweede in de Tour de France. De kopman van Team Visma | Lease a Bike had de kans om die vorm door te trekken naar Spanje, om de Vuelta te winnen. Daar koos hij echter niet voor.

De 27-jarige klimmer reed enkel nog de Ronde van Polen - die hij won - en keerde daarna huiswaarts. Zijn vrouw Trine was namelijk hoogzwanger en stond op het punt te bevallen van hun tweede kindje. Het tekent de familiemens die Vingegaard is.

"In het begin word je als profwielrenner door veel dingen beïnvloed, maar Jonas besefte snel wat het belangrijkste is, en dat is zijn familie", geeft Andersen aan. De voormalig coach van Vingegaard, die tegenwoordig sportief directeur bij Uno-X is, ziet dat de Deen baat heeft bij de stabiliteit die hij thuis ervaart.

Andersen looft dan ook Vinegaards vrouw Trine. "Zij vindt het niet erg dat hij de grote beroemdheid is en staat altijd achter hem. Dat is precies wat Jonas nodig heeft. Ze slagen erin om kalmte te creëren waardoor hij het beste uit zichzelf kan halen. Fietsen betekent veel, maar er is niets belangrijker dan familie", concludeert Andersen.