Chaos alom bij de mixed relay op het WK wielrennen in Zürich. Terwijl de mannenploeg van Algerije de finishlijn passeerde, moesten hun vrouwelijke landgenoten aan hun ploegentijdrit beginnen. Echter, de wedstrijdcommissarissen maakten een gigantische blunder stuurden het verkeerde team op pad.
WCC-team
Niet de vrouwen van Algerije, maar die van het UCI World Cycling Center-team (neutraal opleidingsteam met jonge renners en rensters uit de hele wereld) werden van het startblok gestuurd. Dat terwijl de mannentak van het WCC-team nog niet eens gefinisht was.
De mixed relay is een onderdeel dat per land door drie mannen en drie vrouwen wordt afgelegd. Voor ieder land is het eerste de beurt aan de mannen en daarna aan de vrouwen. Wanneer de mannen de finish passeren, gaan er groene lampen branden op het startpodium, wat de vrouwen het signaal geeft te mogen beginnen aan hun tijdrit.
Een relatief goed uitgedacht systeem, totdat de commissarissen dus de verkeerde ploeg op het starpodium zetten. Het mondde uit op een enorme chaos in Zwitserland. De Algerijnse dames werden uiteindelijk ook op pad gestuurd, waarna de wedstrijdjury aan de gang moest om de tijdsaanduidingen en -metingen kloppend te maken.
Geen populair onderdeel
De mixed relay is allesbehalve een populair onderdeel op het WK wielrennen. Het werd in 2019 voor het eerst opgenomen in het programma, met Nederland als winnaar. Aanvankelijk leek het een onderdeel met potentie, maar het krijgt geen voeten aan de grond.
Nederland en België schreven zich dit jaar al niet in voor de gemengde ploegentijdrit. Volgens de Nederlandse bondscoach Koos Moerenhout vergt de mixed relay een specifieke voorbereiding en daarvoor is geen plaats op de gemengde kalender van de mannen en de vrouwen.
Winst voor Australië in zeer spannende strijd
Een hoop niet deelnemende landen dus, maar de landen die wél meededen, maakten er een spannende strijd van. Nadat alle mannenteams hun rondje hadden gereden, stonden er maar liefst vijf teams binnen twaalf seconden (in volgorde van snelst naar minst snel): Duitsland, Italië, Australië, Frankrijk en de Verenigde Staten.
De Duitse vrouwen zetten onder leiding van een zeer sterke Antonia Niedermeier een bijzonder sterke richttijd neer, maar genoeg voor goud was het niet. De Australische vrouwen onder leiding van olympisch en wereldkampioene Grace Brown doken 85 honderdsten onder de Duitse tijd. Italië pakte het brons op 8 seconden.
- Cor Vos