Duitser Niklas Behrens kroont zich tot wereldkampioen bij de beloften na spektakelstuk, Tibor Del Grosso achtste

De beloftenkoers op het WK liep uit op een spektakelstuk, gewonnen door de 20-jarige Niklas Behrens (Duitsland). 

Niklas Behrens wint WK beloften 2024

Niklas Behrens is wereldkampioen bij de beloften geworden. De Duitser, die onder contract staat bij de opleidingsploeg van Lidl-Trek, versloeg de Slovaak Martin Svrcek in een sprint-a-deux na een zeer vermakelijk WK.

Slijtageslag, lange aanval Christen

De U23-renners maakten er een show van tijdens hun wegwedstrijd op het WK. De beloftenkoers bestond uit een vlakke aanloop met vervolgens de vier bekende omlopen in Zürich.

Al vanaf het begin werd er stevig gekoerst, maar een deftige aanval op poten zetten lukte niemand. Vanaf dat het circuit in zicht kwam was het hollen en stilstaan. Zwitserland probeerde continu om het tempo hoog te houden, in dienst van topfavoriet Jan Christen.

Het thuisland leidde daarmee de aanval van hun kopman in. Christen begon er vervolgens vroeg aan. De 20-jarige Zwitser - en ploeggenoot van Tadej Pogacar - viel in de voorlaatste ronde aan op de steile stroken van de Zürichbergstrasse. Hij sloeg direct een gat en had al snel 40 seconden voor op de rest.

België werkt, Behrens profiteert

Voor lange tijd leek Christen het te gaan halen, maar in de laatste ronde werd alles alsnog op z'n kop gezet. In de achtervolgende groep was België echter goed vertegenwoordigd. De Belgen besloten vervolgens alles op de kansen van klimtalent Jarno Widar te zetten.

William Junior Lecerf en Alec Segaert reden zich helemaal leeg, waarna Widar op de laatste Witikon-klim, zelf het tempo bepaalde. De pas 18-jarige Belg was beresterk en loste onder meer de Nederlander Tibor del Grosso, die tot dan toe sterk oogde.

Door het werk van de Belgen - en van Widar zelf - was de achterstand op de top gehalveerd, waarna ook de anderen in de groep er weer in gingen geloven. Zo draaiden Joseph Blackmore, Niklas Behrens, Martin Svrcek en Isaac del Toro ook hun beurtjes mee.

Niklas Behrens en Martin Svrcek maakte slim gebruik van de situatie. Op het laatste knikje voor de lange afzink plaatste zij een verrassingsaanval. De Duitser en de Slovaak sprongen naar leider Christen toe en gingen erop en erover.

Sprint-a-deux

Achter Behrens en Svrcek was de groep mentaal en fysiek gebroken, dus waren de twee gevlogen. De twee gingen in een sprint-a-deux bepalen wie er beloftenkampioen van 2024 werd. Een echte sprint werd het uiteindelijk niet, want op het moment dat Behrens aanzette was duidelijk dat Svrcek geen partij kon bieden.

Zo won de Duitser nu wel, nadat hij twee weken geleden op het EK in de sprint nog verslagen werd door Huub Artz. Svrcek werd dus tweede, terwijl Alec Segaert verrassend genoeg derde werd. De tijdrijder kwam in de finale terug tot de achtervolgende groep en vloog er vervolgens vandoor. Christen kwam dan weer als vierde over de streep, Widar werd zevende, Del Grosso achtste.

Uitslag

Results powered by FirstCycling.com

Nieuws
  • Cor Vos