Pogacar z'n dominantie hebben we volgens Zonneveld aan Vingegaard te danken: 'Er is in de Tour een soort stop gekomen'

Tadej Pogacar rijdt dit seizoen alles en iedereen uit de wielen. Thijs Zonneveld legt uit hoe dat volgens hem door Jonas Vingegaard en Visma komt...

vingegaard geeft pogacar handdruk op het podium van de tour de france

Thijs Zonneveld was de afgelopen podcasts die hij samen met Hidde van Warmerdam vooral druk met het bespreken van de vrouwenkoers op het WK wielrennen. Hij snapte daar niks van de Nederlandse tactiek en maakte Demi Vollering met de grond gelijk.

Vingegaard en Visma zette Pogacar aan het denken

Maar uiteraard deed hij bij In Het Wiel ook z'n zegje over het WK bij de mannen. Net als iedereen met een beetje wielerverstand sloeg hij steil achterover van de prestatie van Tadej Pogacar zondag. Alhoewel het voor Zonneveld ook weer niet helemaal als een donderslag bij heldere hemel kwam. Pogacar is namelijk gewoon een klasse beter dan de concurrentie.

Dat was in voorgaande jaren niet zo. In de Tour de France kreeg hij twee jaar achter elkaar klop van Jonas Vingegaard. Natuurlijk waren er vooral vorig jaar verzachtende omstandigheden omdat Pogacar toen terugkwam van een blessure, maar er speelt ook iets anders volgens Zonneveld.

Die twee Tours hebben Pogacar en zijn entourage namelijk aan het denken gezet. "Er is in de Tour een soort stop gekomen, met Vingegaard die hem twee keer klopte. Toen is hij over andere dingen wel beter gaan nadenken en zijn ploeg ook. We hebben de situatie gehad dat Pogacar op dé grote ronde van het jaar, het belangrijkste moment, twee keer geklopt door een renner die misschien net iets minder getalenteerd is maar een ploeg die het beter aanpakt", analyseert de journalist/wielrenner.

Serieuzer trainen, maar instinct wel behouden

Hij vertelt ook wat er veranderd is, waardoor Pogacar nu zo oppermachtig is. Het roer is echt omgegaan. "Ze hebben er heel veel tijd, geld en energie ingestoken. Hij traint serieuzer, zijn voeding is veel serieuzer geworden dan voorheen. Het materiaal, de aerodynamica... "

Dat wil niet zeggen dat Pogacar helemaal niet meer de speelvogel is die hij altijd is. Integendeel zelfs, in koersen is het vaak een kracht van de Sloveen, ziet ook Zonneveld. "In de wedstrijden blijft hij wel op een soort instinct rijden en zijn het niet altijd tactische keuzes die heel planmatig zijn."

Hieronder luister je de hele podcast

Pogacar kan in z'n regenboogtrui nog driemaal z'n wielerinstincten aanspreken, want zo vaak komt hij in 2025 nog in actie als wereldkampioen. Komende zaterdag rijdt hij in en rond Bologna de Ronde van Emilië, dinsdag staat de Tre Valli Varesine op het programma en een week later is het natuurlijk tijd voor de Ronde van Lombardije, waar hij voor de vierde achter elkaar probeert te winnen.

WK
  • Cor Vos