Ben Hermans omschrijft mooi hoe peloton naar Pogacar kijkt: 'Hij blaast eens in de camera, maar louter voor de show, denk ik'

Tadej Pogacar doet de wielerwereld dit jaar versteld staan. 

Pogacar

Dat Pogacar nóg zoveel beter zou kunnen dan hij in de eerste vijf jaar van zijn loopbaan liet zien, hielden weinig mensen voor mogelijk. Of het moet Mou zijn... Ook in de wielerwereld zelf kijken ze er met open mond naar.

Of zoals onder anderen Matteo Jorgenson, Ben O'Connor en Quinn Simmons dit jaar merkten: kom je te dicht bij de zon, dan zal je verbranden. Probeer dus geen aanval van Pogacar te volgen, want je zult het bekopen. Ben Hermans van Cofidis maakte in zijn rijke loopbaan veel toppers mee, maar nooit eentje zoals Pogacar.

De 38-jarige Belg, die in het verleden onder meer de Brabantse Pijl en twee keer de Ronde van Oostenrijk won, vertelt in gesprek met Het Nieuwsblad over het Sloveense fenomeen. "Het grootste talent dat ik in al mijn jaren als prof heb zien rondrijden. Ik heb renners zien passeren die binnen één seizoen de zeges aan elkaar regen."

"Denk aan Philippe Gilbert of Greg Van Avermaet, maar zij sloegen telkens toe in de slotkilometers en onderweg zagen ook zij af. Ze trokken grimassen. Maar Pogacar? Die begint er tegenwoordig honderd kilometer voor de aankomst al aan en blaast wat richting de camera. Louter voor de show, zo vermoed ik."

100 watt

Hermans heeft in het verleden ook samen gereden met veel toppers, zoals Fabian Cancellara, Andy Schleck en Lance Armstrong, maar zoals Pogacar op het WK reed... daar heeft ook Hermans geen woorden voor. "Al heb ik zijn aanval niet in zijn geheel gezien. Ik had zondag een lange training op het programma staan, waardoor ik volgens mijn planning enkel de laatste zeventig kilometer op tv kon volgen."

"Toen ik onderweg even mijn gsm checkte, bleek Pogacar al ontsnapt te zijn. De beslissende move heb ik dus niet live met eigen ogen gezien."

Dat Pogacar voorbleef, verbaast Hermans toch enigszins. "Erg straf. Want er werd echt wel achter hem gekoerst. De favorieten kwamen niet toevallig in een man-tegen-man situatie terecht. Wanneer je desondanks je voorgift kan behouden, moet je haast 100 watt meer wegtrappen dan de rest. Want het voordeel van in een slipstream te fietsen heeft Pogacar nauwelijks gevoeld. Hij toont echter aan dat het toch mogelijk is."

Nieuws
  • Cor Vos