Laurens ten Dam kreeg inzage in wattages van WK gravel: 'Van der Poel zei zelf ook dat dit zijn beste wattages van het jaar waren'

Mathieu van der Poel won op prachtige wijze het WK gravel.

Poel

Met onder anderen Tiesj Benoot, Jasper Stuyven en Matej Mohoric was de tegenstand zeker niet mis in Leuven. Het niveau dat Van der Poel moest halen om de regenboogtrui te pakken lag dan ook zeer hoog. In de podcast Live Slow, Ride Fast vertelde bondscoach Laurens ten Dam dat hij inzage had gekregen in de wattages.

Van der Poel reed wattages om van te duizelen

"Ik heb inzicht gehad in de wattages die gereden moesten worden om tweede te worden", aldus Ten Dam, die dus doelde op de vermogens van Florian Vermeersch, die in de slotfase uit het wiel werd gereden door de Nederlander. "En dan heeft Mathieu daar dus nog voor gereden. Dat waren wattages om van te duizelen."

En er waren meer renners die dat zeiden, aldus Ten Dam. "Stuyven zei het ook. Het geeft gewoon aan hoe hoog het niveau was. Je moet gewoon continu blijven duwen, telkens gas blijven geven."

Niki Terpstra

Van der Poel zelf zei eveneens dat het niveau heel hoog lag. "Hij zei zelf dat het zijn beste wattages van het jaar waren. Dat er nog een schepje bovenop lag ten opzichte van Roubaix en de Ronde van Vlaanderen. Dat is dus blijkbaar nodig om wereldkampioen gravel te worden."

"Ik liet Niki Terpstra dat fotootje zien van van die vermogens. Die zei ook: 'Lau, dat kunnen wij niet meer, hè? Misschien vroeger wel, maar nu niet meer.'"

Na zes keer wereldkampioen in het veld en één keer op de weg voegde Van der Poel er dus ook een wereldtitel gravel aan toe. "Wereldkampioen worden op de weg is nog wel een stapje erbij. Laten we eerlijk zijn. Maar hij is denk ik heel blij om zo de winter in te gaan, of op vakantie te gaan. Ook voor de ploeg is het fijn dat ze 'm terug hebben. De sport begint steeds groter te worden natuurlijk."