Serge Pauwels over toptalent Jarno Widar: 'Hij wil zijn hoofd nog weleens laten hangen als het niet loopt, dat is zijn grootste werkpunt'

Jarno Widar geldt als een van de grootste talenten van het moment. De Belg won dit jaar onder meer de Giro d'Italia voor beloften en is zeer gewild in het peloton. 

Widar

In de nieuwe Wieler Revue, die hier te bestellen is, hebben we uitgebreid aandacht voor het Belgische wielrennen in het algemeen. Ook Jarno Widar blijft niet onbenoemd.

Serge Pauwels, bondscoach van de Belgische junioren en assistent-bondscoach bij de beloften en elite, maakt Widar van dichtbij mee bij Belgian Cycling. "Hij is de meest talentrijke met wie ik al heb samengewerkt", aldus de oud-prof. "Al was Cian Uijtdebroeks ook heel goed bij de junioren. Voor Jarno ziet het er goed uit, maar hij moet het nog wel bewijzen bij de profs."

Pauwels benadrukt dat wielrennen meer is dan alleen fysiek goed zijn. "Koers is meer dan alleen goede benen hebben. Jarno wil zijn hoofd nog weleens laten hangen als het niet loopt. Dat is zijn grootste werkpunt."

Bij Belgian Cycling testen ze junioren in de Vogezen. "Ja, hij is ook getest in de Vogezen. Hij is iemand die het zomaar kan opgeven tijdens zo’n test. Dat is ook een kenmerk van een winnaar, maar je moet ook leren om weerbaar te worden."

"Hij wil overal de beste in zijn en als dat niet kan, wil hij weleens stoppen met vechten. Zeker als klassementsrenner is het wél belangrijk om dat te kunnen. Maar fysiek heeft hij alles om het te maken."

Aaron Dockx

In de schaduw van Widar maken meer Belgische beloften een goede ontwikkeling door. Pauwels noemt een Tim Rex en Emiel Verstrynge. "En Aaron Dockx niet te vergeten. Dat is ook iemand met enorm veel capaciteiten. Het gaat vaak over de allerbeste, maar het gebeurt ook dat vijf jaar later iemand anders aan de top staat."

"Het moge duidelijk zijn dat we er goed voor staan. De wielerscholen in Vlaanderen zijn een van de redenen dat veel talent ontdekt wordt, maar dat mag je niet té groot maken. Zeker richting de profwereld doen we met Belgian Cycling uitstekend werk met ons klimproject."

"Die testen worden pas sinds een jaar of tien gedaan en daarmee krijgen we hele goed zicht op het klimtalent in ons land. Dat blijkt de laatste jaren wel."

Magazine
  • Cor Vos