Ronde van Lombardije | Kan iemand Tadej Pogacar verslaan? Dit zijn de 6 renners met een piepklein kansje

We blijven hopen op een beetje spanning, maar uiteraard is Tadej Pogacar torenhoog favoriet in de Ronde van Lombardije van zaterdag. 

Pogacar favoriet Lombardije

Dit artikel is gepubliceerd voordat Tom Pidcock het nieuws naar buiten bracht dat hij niet geselecteerd is door INEOS Grenadiers.

Zaterdag wordt het wielerseizoen officieus beëindigd met het laatste monument van 2025. Tadej Pogacar is torenhoog favoriet om de Ronde van Lombardije voor de vierde keer op rij te winnen. De 26-jarige kopman van UAE Team Emirates kan daarmee zijn wonderjaar met een knaller afsluiten.

Toch blijven we hopen op een spannende koers. Daarom zetten we de zes renners op een rij die, naast Pogacar, een piepklein kansje hebben in de Koers van de Vallende Bladeren - die dit jaar een ietwat minder zware finale kent.

1) Remco Evenepoel

Allereerst natuurlijk Remco Evenepoel. Puur op basis van zijn kwaliteiten komt de Soudal Quick-Step-renner het dichtst in de buurt bij Pogacar, vooral na de late afmelding van Primoz Roglic voor Il Lombardia. De 24-jarige Belg lijkt echter niet in de vorm te verkeren van eerder dit jaar.

Ondanks zijn weergaloze gouden plak op het WK tijdrijden in Zürich, was hij in de wegrit aldaar niet de beste versie van zichzelf. Ook in de voorbije Italiaanse eendagskoersen was hij niet de renner die hij was in de Tour en op de Spelen. We geloven daarom niet dat hij Pogacar in Lombardije in een man-tegen-man gevecht gaat kunnen kloppen. Evenepoel zal dus op de verrassing moeten spelen.

2) Enric Mas

Ten opzichte van Evenepoel lijkt Enric Mas een grotere kandidaat om het Pogacar (een beetje) moeilijk te maken. De Spaanse kopman van Movistar Team verkeert in topconditie - zoals wel vaker aan het einde van het seizoen. Na zijn derde plek in La Vuelta reed hij als klassementsrenner keurig naar een achtste plek op het WK.

Bovendien maakte Mas het Pogacar al eens moeilijk in de Ronde van Lombardije. Zo was hij in 2022 de enige die de Sloveen kon volgen in de finale richting Como, waarna hij het sprintje verloor. De Pogacar van nu is echter een stuk sterker dan de Pogacar van toen, al kan van de 29-jarige Mas misschien wel hetzelfde gezegd worden.

Mas in het wiel van Pogacar tijdens de finale van Il Lombardia 2022

3) Tom Pidcock

Het huwelijk tussen INEOS Grenadiers en Tom Pidcock is niet meer wat het was. Het Britse multitalent lijkt zelfs op het punt te vertrekken, ondanks zijn lopende verbintenis. Toch presteerde hij onlangs sterk met een tweede plek in de door Pogacar gedomineerde Giro dell'Emilia.

Een teken aan de wand dat het met de vorm dus goed zit bij Pidcock. We mogen er dus vanuit gaan dat hij ook in de Ronde van Lombardije goed voor de dag komt. Een gevaarlijke klant dus, van wie het gek genoeg zijn debuut in de Koers van de Vallende Bladeren wordt.

4) Romain Bardet

Op zijn 33e lukt het Romain Bardet niet meer om het hele jaar top te zijn. Toch liet hij dit jaar een paar keer het achterste van zijn tong zien. Zo reed hij op krachtige wijze solo naar de tweede plaats in Luik-Bastenaken-Luik achter een ongenaakbare Tadej Pogacar.

Bardet liet die dag zien dat hij nog altijd tot de beste renners in de heuvelklassiekers behoort. Een belangrijk gegeven met het oog op Il Lombardia. Zijn mooiste dag van het seizoen - en mogelijk van zijn carrière - beleefde hij vervolgens in juli. Mede dankzij Frank van den Broek schreef hij de openingsrit in de Tour op zijn naam en pakte hij zijn eerste gele trui ooit.

Bardet werd op knape wijze tweede in La Doyenne

5) Pello Bilbao

Voorafaand aan het WK in Zürich gold Pello Bilbao als een van de schaduwfavorieten. De 34-jarige Spanjaard reed namelijk een sterk Canadees tweeluik, met onder meer een tweede plek in Montréal. Achter Pogacar, uiteraard.

Het WK liep uiteindelijk uit in een mislukking voor Bilbao. De renner van Bahrain-Victorious kwam ten val en moest de strijd vroegtijdig staken. Desalniettemin krabbelde hij weer op en staat hij aan de start van de Ronde van Lombardije. Als hij de vorm uit Canada weer weet te herpakken, is er veel mogelijk voor de sterke Spanjaard.

6) Roger Adrià

Over sterke Spanjaarden gesproken... Roger Adrià is er zeker een! De renner van Red Bull-BORA-hansgrohe is een van dé revelaties van dit najaar. Na een rol als meesterknecht voor Primoz Roglic in La Vuelta won hij de Grand Prix de Wallonie, werd hij elfde op het WK en reed hij top tien in de Giro dell'Emilia en Coppa Bernocchi.

Een renner in vorm dus, die bovendien het best tot zijn recht komt in heuvelachtige koersen. Bovendien krijgt hij - in tegenstelling tot in eerdere klassiekers - nu de volledige vrijheid bij Red Bull. Kopman Roglic is er niet bij, dus de weg naar kopmanschap ligt open voor Adrià.

Darkhorse

Om de boel nóg wat spannender te maken, noemen we ook nog een darkhorse voor de Ronde van Lombardije. En niet zomaar eentje! Niemand minder dan Bauke Mollema verdient namens ons deze status.

De oudgediende verkeert in bloedvorm, getuige zijn belangrijke rol in dienst van Mathieu van der Poel op het WK, waarna hij zelf twaalfde werd. Bovendien won Mollema de Koers van de Vallende Bladeren natuurlijk al eens in 2019. Een renner om naar uit te kijken dus.