Evenepoel rekent met tweede plaats af met drama uit 2020: 'Het voelt als een persoonlijke overwinning'

Remco Evenepoel finishte op ruime achterstand van Tadej Pogacar als tweede in de Ronde van Lombardije. 

Evenepoel tweede in Lombardije

Weerstand bieden tegen de suprematie van Tadej Pogacar lukte hem niet. Toch is Remco Evenepoel "heel trots" na zijn tweede plaats in de Ronde van Lombardije. De Belg rekent daarmee namelijk af met het drama van 2020, toen hij zwaar ten val kwam in het Italiaanse monument.

'Niet emotioneel'

Evenepoel was na afloop zichtbaar tevreden over zijn tweede plaats. "Het voelt als een persoonlijke overwinning. Ik denk dat iedereen wel weet hoe het de laatste keer ging toen ik koerste van Bergamo naar Como", doelt de renner van Soudal Quick-Step op zijn zware crash.

"Om dan nu te finishen als best of the rest voelt als een persoonlijke zege en het maakt me trots. Niet emotioneel, want ik ben nu wel over dat moment van 4 jaar geleden heen."

Bruggetje

Evenepoel had geen antwoord op de demarrage van Pogacar op de Colma di Sormano. De huidige wereldkampioen viel aan net voorbij de plek waar het in 2020 mis ging voor Evenepoel.

"We wisten hoe en waar Tadej zou gaan", zei de 24-jarige Belg. "We wisten dat drie kilometer na de brug waar ik viel het zwaarste stuk van de klim was. En dat is waar hij ging."

Na de aanval van de wereldkampioen besloot de olympisch kampioen om in zijn eigen tempo naar de top te rijden. "Om wat voorsprong op de anderen te krijgen en om het tijdsverlies wat te beperken."

Vervolgens gooide Evenepoel zich in de afdaling. "Ik kende die hele goed, dus ik ging vol naar beneden en loste daar de rest. Daarna was het een tijdrit naar de finish. Ik ging wel kapot op de San Fermo, maar het gat was toen al gemaakt. Het was man tegen man aan het einde."