Milan Vader van Team Visma | Lease a Bike naar Q36.5 Pro Cycling: 'Meer vrijheid om te doen wat ik wil: winnen'

Na drie jaar komt er een einde aan het huwelijk tussen Milan Vader en Team Visma | Lease a Bike. Hij tekent bij Q36.5 Pro Cycling Team. 

Vader

Vader maakte drie jaar geleden de overstap van het mountainbiken naar het wegwielrennen. De verwachtingen rondom de Zeeuw waren hoog bij Team Visma | Lease a Bike, want hij trapte onwijze wattages toen hij getest werd. Zijn kwaliteiten waren enigszins vergelijkbaar met die van Primoz Roglic.

Eind 2023 sprak Wieler Revue met Vader zijn trainer Tim Heemskerk daarover. "We zien iemand die op korte beklimmingen heel explosief is. Iemand die een sprint kan winnen én uit een andere sport komt. Op die manier kun je hem vergelijken met Roglič, maar je weet niet hoe iemand zich door ontwikkelt. En dan komt er bij Milan nog zo’n zware crash overheen."

Met die zware crash doelde Heemskerk op de val in de Ronde van Baskenland 2022, waar Vader door het oog van de naald kroop. Nadien richtte hij zich op met goede prestaties in de Tour Down Under en vooral met zijn eindwinst in de Tour of Guangxi vorig jaar. Toch verlaat hij Team Visma | Lease a Bike na drie seizoenen.

Eigen kansen

Bij Q36.5 Pro Cycling tekent Vader een contract voor twee jaar. "Ik ben enorm gemotiveerd om voor de ploeg te rijden en om meer kansen te krijgen om voor mezelf te rijden. Ik heb een explosieve sprint en kan het goed doen in korte etappekoersen met heuvelachtige aankomsten."

"Dat soort koersen ligt me goed, dat is wat ik vorig jaar bewezen heb in Guangxi. Ik geloof erin dat ik meer kansen ga krijgen en dat meer vrijheid leidt tot wat ik hoop te bereiken: het winnen van koersen."

Naast Vader komt er volgend jaar nog een Nederlander uit voor de Zwitserse ploeg: Sjoerd Bax. Hij reed de voorbije seizoenen voor UAE Team Emirates, maar wil ook meer voor eigen rekening gaan koersen.

Nieuws
  • Cor Vos