Sjoerd Bax heeft dezelfde trainer als Pogacar, maar: 'Ik ben niet beter geworden' 

Sjoerd Bax vertrekt na twee seizoenen bij UAE Team Emirates. Hij maakte onder dezelfde trainer als Pogacar niet dezelfde ontwikkeling door...

sjoerd bax

Er zijn niet veel Nederlanders die Tadej Pogacar van zo dichtbij meemaken als Sjoerd Bax. De geboren Gorcumer reed de afgelopen twee seizoenen namelijk in dienst van UAE Team Emirates. Iets te veel in dienst, en daarom zoekt hij zijn heil in 2025 bij het ambitieuze ProTeam Q36.5.

Bax had idee dat hij soms sterker was dan ploeggenoten

Bij die ploeg met als uithangbord Vincenzo Nibali kan hij weer (meer) voor z'n eigen kans gaan. Het zat hem dwars dat dat bij UAE bijna nooit kon, zo vertelt hij in gesprek met In De Leiderstrui. Het was steeds maar op kop rijden.

"In de grootste koersen vind ik het heel logisch en ook mooi dat ik op kop moet rijden, met zulke grote kopmannen. Maar in kleinere koersen had ik soms wel het idee dat ik sterker was dan m’n ploeggenoten."

En daarom koos Bax dus eieren voor z'n geld. Dat deed hij uit eigen initiatief, want de Nederlander kreeg wel een aanbieding van de ploeg van Pogacar. "Ik kon wel blijven, ja. Het was sportief en financieel alleen aantrekkelijker om naar een andere ploeg te gaan."

Zelfde trainer als Pogacar

Bij UAE beschikte Bax over fantastische randvoorwaarden om te koersen; de beste trainers en het beste materiaal. Zo had Bax er dezelfde trainer als Tadej Pogacar. Jazeker, de Javier Sola waar dit seizoen dankzij de mysterieuze Mou zoveel om te doen was.

Pogacar traint dit seizoen voor het eerst met de schema's van Sola, daarvoor was Iñigo San Millán zijn trainer. Over hem was Mou vernietigend . Hij zei onder andere: Pogacar is een Ferrari waar jarenlang diesel is ingegooid.

Sjoerd Bax heeft dus ook Sola als trainer, maar maakte niet dezelfde ontwikkeling door als Pogacar. Hij vindt zelf niet dat hij beter is geworden. "Ik denk het niet. Het is niet dat UAE Team Emirates speciale trainers of methodes heeft. Ik heb dezelfde coach als Pogacar, maar als ik die vergelijk met m’n coach bij Alpecin-Deceuninck, dan ben ik daar niet beter van geworden."