Afrikaanse wielerkoers laat Russisch legerteam CSKA Moskou toe in wedstrijd, UCI haalt koers onmiddelijk van de kalender

De Tour du Faso is door de UCI van de mondiale wielerkalender gehaald nadat de koers een Russisch 'legerteam' liet starten. 

Russisch legerteam in Tour du Faso

Een bizarre situatie in Burkina Faso. In het Afrikaanse land zou de rittenkoers Tour du Faso namelijk van start gaan, maar die koers is per direct van de UCI-kalender gehaald door de UCI. Dat komt omdat de organisatie het Russisch legerteam CSKA Moskou toeliet om te starten.

Geen (Wit-)Russische ploegen welkom

En dat is natuurlijk verboden. Sinds de start van de oorlog in Oekraïne mogen (Wit-)Russische ploegen niet meedoen aan wielerkoersen van de UCI. Daarvan was de Tour du Faso op de hoogte, maar de 2.2-koers nodigde op eigen initiatief het bewuste team uit Rusland uit.

"Zonder de UCI hiervan op de hoogte te stellen", meldde de internationale wielerunie in een statement. De UCI verzocht de wedstrijdorganisatie om het team alsnog te verbannen van de startlijst, maar hier is geen gehoor aan gegeven. Het Russisch legerteam ging gewoon van start. Daarop besloot de UCI om de Tour du Faso per direct van de mondiale wielerkalender te halen.

Russische identiteit

De wielerploeg zelf deed allesbehalve geheimzinnig over haar nationaliteit. Sterker nog, op de borst van de tenues prijkt 'Russian Army'. CSKA, ook bekend van de gelijknamige voetbalploeg uit Moskou, is dan ook een sportkoepel dat ooit door het leger is opgericht.

Dat de Afrikaanse wielerkoers het Russisch legerteam uitnodigde komt niet helemaal uit de lucht vallen. De president van Burkina Faso zat onlangs namelijk om tafel met de minister van defensie van Rusland om te praten over militaire samenwerking. De uitnodiging lijkt daarom vooral een politiek statement.

Volgend jaar wordt het WK wielrennen ook op Afrikaanse bodem afgelegd. Het wielercircus strijkt dan neer in Rwanda. Het wereldkampioenschap wordt door de UCI georganiseerd. De kans is dus zeer klein dat daar een Russische ploeg aan het vertrek staat.

Nieuws
  • Charles Marsaul