Herman Ram: 'Ketonen Jumbo-Visma bevinden zich in grijs gebied'

De Nederlandse Dopingautoriteit raadt bij monde van voorzitter Herman Ram sporters af om ketonen te gebruiken, zo valt de lezen in De Limburger. Men is van mening dat er weinig bekend is over de langetermijneffecten.

Jumbo-Visma

Ketonen worden de laatste tijd een beetje gezien als wondermiddel. Het zijn lichaamseigen stoffen, maar in het wielerpeloton worden ook niet-lichaamseigen vormen gebruikt. Zo schijnt INEOS er gebruik van te maken en bij Jumbo-Visma geven ze volmondig toe ketonen te gebruiken. Team Sunweb overigens niet, omdat er weinig bekend is over de effecten op lange termijn. 

In de Limburger is Herman Ram sceptisch: “Het is een legaal voedingsmiddel, maar tegelijkertijd is er te weinig bekend over de eventuele gevolgen voor de gezondheid. Dat maakt het een grijs gebied. Het staat dus niet op de dopinglijst, maar als wij vragen krijgen van sporters adviseren we ze om ketonen niet te gebruiken. Team Sunweb gebruikt ze om die reden ook niet. Dat Jumbo-Visma dat wel doet, vind ik ongemakkelijk.”