Sweeck soleert naar Belgische titel veldrijden

Laurens Sweeck is de nieuwe Belgisch kampioen veldrijden. Ondanks een slechte start soleerde hij met overmacht naar de titel.
Sweeck

Er lag een gevaarlijke start te wachten op het Belgisch kampioenschap. Het was dus zaak om goed te starten. Laurens Sweeck, vooraf al een van de grote favorieten, kende een slechte start en was aangewezen tot achtervolgen. Ondertussen schudde Toon Aerts, die de voorbije weken met fysieke malheur kampte, flink aan de boom. De Belgisch kampioen van 2019 kon desondanks geen gat slaan, want onder anderen Tim Merlier en Michael Vanthourenhout bleven strak in zijn wiel. 

Van Aert en Sweeck hadden allebei de boot gemist, maar zij konden na een korte achtervolging toch weer terugkeren aan de kop van de koers. Alle favorieten, op Quinten Hermans na, waren present vooraan. Na het geweld van Aerts was het de beurt aan Eli Iserbyt, die zijn concurrenten flink onder druk probeerde te zetten. Dat lukte, maar Aerts gaf de kleine Iserbyt geen ruimte en wederom volgde er een samensmelting. 

Er ontstond een kopgroep van zeven renners: Sweeck, Van Aert, Merlier, Aerts, Iserbyt, Vanthourenhout en Gianni Vermeersch. Net na de samensmelting trok Sweeck ten aanval. Merlier zag het gevaar en wilde direct in zijn wiel zitten. Sweeck kan namelijk een solo uit zijn benen schudden en daarnaast konden zijn ploeggenoten Vanthourenhout en Iserbyt afstoppen achter hem. Merlier kon het wiel niet houden en de rest van de concurrentie had niet het niveau om het nog spannend te maken. Van Aert hield zich vooral koest en Aerts zakte enigszins weg. 

Zo kon Sweeck, die onderweg nog onderuit gleed, zijn voorsprong per ronde met een paar seconden uitbreiden. De erkend zandrijder bleef een hoog tempo ontwikkelen en boekte zo zijn vierde zege van het seizoen. Het is daarbij verreweg de mooiste overwinning van zijn loopbaan. In de strijd om de tweede en derde plaats reden Iserbyt (tweede) en Aerts (derde) in de slotronde nog weg van de rest. Merlier en Van Aert eindigden respectievelijk als vierde en vijfde. 

Laatste nieuws