Geraardsbergen wil niet langer betalen voor passage Ronde van Vlaanderen

De stad Geraardsbergen wil niet langer betalen voor een passage van de Ronde van Vlaanderen over de iconische muur. Jaarlijks betaalt de stad daar €50.000 voor, daar wil men nu van af.
Geraardsbergen

Het schepencollege (vergelijkbaar met wat wij wethouders noemen) wil dit bedrag niet langer betalen, meldt de VRT. De gemeenteraad investeert het liever in huisvesting, eenzaamheid en kinderarmoede.

Burgemeester Guido De Padt van Geraardsbergen legt uit dat de stad het bedrag wel kan betalen: "Maar onze prioriteiten liggen elders. We willen liever investeren in huisvesting en de strijd tegen armoede en eenzaamheid. Daarnaast gaan we ons ook meer inzetten op burgerbudgetten."

"De passage staat nu op 100 kilometer voor de aankomst gepland. De spanning is er dus wel echt van af." vervolgt De Padt. Hij geeft wel aan te hopen dat de Ronde de Muur wel zal blijven aandoen: "Ik heb er vertrouwen in dat het iconisch karakter van de Muur voldoende zal zijn om er toch nog te passeren. Als dat zo is, zullen wij nog steeds helpen met het financieren en voorzien van faciliteiten."

De Muur van Geraardsbergen wordt al sinds de jaren '50 met regelmaat opgenomen in het parkoers van de Ronde van Vlaanderen. Sinds de jaren '80 kwam daar de lus om de kapel bij en wordt de helling vaak Muur-Kapelmuur genoemd. In 2012 werd de Muur uit het parkoers gehaald, wat stevige kritieken opleverde. In 2017 werd de helling dan weer toegevoegd aan het parkoers, maar dus wel op ruime afstand van de finish. In dat jaar zorgde de Muur wel voor de eerst 'vorentscheidung'; op de Muur reed een grote kopgroep met latere winnaar Philippe Gilbert weg van de meute.

Laatste nieuws