Moerenhout: 'De Mixed Relay is een event met potentie'

Het wereldkampioenschap start komend weekend met de Team Mixed Relay. Nederland werd al Europees kampioen. Kunnen ze die prestatie herhalen op het WK?

Relay

Uit de wielerwereld klonk er vorig jaar de nodige kritiek toen de UCI de Mixed Relay Ploegentijdrit introduceerde. Niet eens zozeer vanwege de nieuwe discipline zelf, maar wel omdat het ten koste is gegaan van de ploegentijdrit voor merkenteams, een onderdeel dat door bepaalde ploegen en renners zeer werd gewaardeerd. De Mixed Relay werd met de nodige scepsis aanschouwd toen het voor het eerst verreden werd op het Europees kampioenschap in Alkmaar, maar ondanks dat er best iets was aan te merken op de organisatie, waren de reacties na afloop over het algemeen positief.

Bondscoach Koos Moerenhout: “Ikzelf had ook mijn vraagtekens vooraf. Ik was zeker niet direct overtuigd van de meerwaarde van de Mixed Relay, maar na afloop was iedereen tevreden. Wel moet er nog het nodige worden verbeterd. Met name de wissel moet beter, want dat kan veel exacter. Als er op het EK een verschil van een seconde was geweest, dan had het zomaar niet eerlijk geweest kunnen zijn. Maar het is weldegelijk een event met potentie."

Moerenhout: 'Ikzelf had ook mijn vraagtekens vooraf, maar het is weldegelijk een event met potentie gebleken'

Europees kampioen

Het zal ook hebben meegespeeld dat Moerenhout zijn miniteam samen met Loes Gunnewijk, bondscoach bij de vrouwen, naar de gouden medaille leidde. Koen Bouwman, Bauke Mollema, Ramon Sinkeldam, Floortje Mackaij, Riejanne Markus en Amy Pieters hielden de Duitse mannen en vrouwen ruim achter zich. Voor het WK betekent dat niet veel, want Moerenhout heeft nog niet voor ogen wie er zullen starten en plaatst dan ook een kanttekening bij het selectiebeleid.

"Ik denk dat bepaalde landen nauwkeuriger naar het wereldkampioenschap gaan toeleven. Wat natuurlijk wel zo is, is dat de focus van de pure tijdrijders voor een groot deel op de individuele tijdrit ligt. Dus ik kan me voorstellen dat die toppers niet willen starten op de Relay. Dat maakt het erg onvoorspelbaar en moeilijk om een favoriet aan te wijzen."

Op de Mixed Relay zullen eerst de mannen van start gaan voor hun tocht van zo’n 14 kilometer, waarna de vrouwen het moeten afmaken als de tweede mannelijke renner de lijn is gepasseerd. De eindtijd wordt opgemaakt als de tweede vrouw de meet over gaat. De Mixed Relay wordt gehouden op het plaatselijke rondje van de wegwedstrijd. Moerenhout: “Dat is voor een tijdrit vrij technisch en met veel bochten. De renners krijgen te maken met veel tempowisselingen en zullen veel moeten schakelen en optrekken. Een uitdagend parkoers dus."

Moerenhout: 'De renners krijgen met veel tempowisselingen te maken'

3 topfavorieten

Nederland start met zes sterke wielrenners: Bauke Mollema, Koen Bouwman en Jos van Emden bij de mannen. Bij de vrouwen zullen Lucinda Brand, Amy Pieters en Riejanne Markus Nederland vertegenwoordigen. Een ijzersterke ploeg, maar vooral de Duitsers lijken nog beter te zijn. Daar staan namelijk alle toppers aan de start. 

Duitsland start met Tony Martin, Nils Politt en Jasha Sütterlin bij de mannen, terwijl Lisa Brennauer, Lisa Klein en Mieke Kröger het uiteindelijk moeten afmaken. Duitsland zat al niet ver van Nederland op het Europees kampioenschap en toen deden Martin en Politt niet eens mee. 

Bij Italië staat ook een interessante ploeg aan het vertrek. Edoardo Affini is bijvoorbeeld een tijdrijder pur sang. Onlangs won hij nog de individuele race tegen de klok in de Tour of Britain. Affini wordt bijgestaan door Davide Martinelli en Elia Viviani. Ook de vrouwen vormen een sterk blok met Elana Cecchini, Tatiana Guderzo en Elisa Longo Borghini. Verder is het leuk om in de gaten te houden hoe Slovenië presteert. De Slovenen starten met zowel Primoz Roglic als Tadej Pogacar.