Vuelta vandaag: immens zware bergrit in Andorra

Een rit van nog geen honderd kilometer met vijf gecategoriseerde bergen. Het belooft spektakel te worden in de Vuelta a España.

Vuelta

De dag voordien trok de karavaan al noordelijker, maar voor de negende etappe gaat het peloton nog verder in de richting van het noorden. Sterker nog, de renners trekken over de grens met Andorra. Dat is niet voor het eerst, want in 2015 lag een vergelijkbare etappe in het ministaatje. Daarvoor won de organisatie advies in bij Joaquim Rodríguez, die op dat moment woonachtig was in Andorra. Movistar-manager Eusebio Unzué sprak van een van de zwaarste etappes ooit in een grote ronde. De winst ging uiteindelijk naar Mikel Landa, terwijl Chris Froome in deze rit zijn voet brak. De Brit haalde de finish nog wel, maar moest vervolgens logischerwijs opgeven.

Deze beproeving van Andorra La Vella naar Cortals d’Encamp lijkt op die van 2015, maar is toch wezenlijk anders. De etappe van dit jaar is ruim veertig kilometer korter. Ten opzichte van 2015 zijn er twee gecategoriseerde beklimmingen uitgehaald, maar heeft de organisatie desondanks wel vier beklimmingen gehandhaafd. Ook vorig jaar werden er enkele van dezelfde beproevingen aangedaan in Andorra. Escartín: “Het is zeker dat dit een van de cruciale etappes gaat worden wat betreft de beslissing van het algemeen klassement.

De renners beginnen vanuit de start al met klimmen. Voor renners die op achterstand staan kan de Coll d’Ordino dienen als lanceerplatform naar eeuwige glorie, want de etappe is immers niet al te lang. Iemand als Hugh Carthy reed een goede Giro d’Italia en liet in de slotetappe van de Ronde van Zwitserland zien lange aanvallen niet te schuwen. Ware het niet dat hij eerder deze Vuelta moest opgeven. De Coll d’Ordino ligt op bijna tweeduizend meter hoogte en is twintig kilometer lang. De klim is met 4,9 procent echter niet heel steil te noemen.

De volgende hindernis is van buitencategorie en leidt de renners naar een hoogte van 1.905 meter. De Coll de la Gallina maakt dan ook niet het verschil qua hoogte, maar wel qua hellingsgraad. De Gallina is ruim elf kilometer lang en loopt aan een stijgingspercentage van 8,5 procent, terwijl de zwaarste stukken vijftien procent omhooglopen. De slotklim loopt vervolgens in drie delen en is in totaal dertien kilometer aan 7,3 procent. De top is boven de tweeduizend meter en dat kan onder de klassementsrenners weleens een dingetje zijn. Het belooft in ieder geval spektakel te worden, want met onder anderen Miguel Ángel López staat er een renner aan de start die vroeg in de etappe durven aan te vallen.

Favorieten

Er zijn vier renners die er bergop bovenuitsteken deze Vuelta: Primoz Roglic, Miguel Ángel López, Nairo Quintana en Alejandro Valverde. Mocht het tussen de klassementsrenners gaan, dan zal de dagzege waarschijnlijk naar een van hen gaan. Rafal Majka en Tadej Pogacar zijn twee klimmers die wel enigszins in de buurt kunnen blijven. 

Daaronder zit een laag van renners die misschien vroeg de knuppel in het hoenderhok kunnen gooien, bijvoorbeeld Fabio Aru, Daniel Felipe Martinez, Esteban Chaves, Mikel Nieve, Pierre Latour of wellicht wel Wilco Kelderman. Toch lijkt het aannemelijk dat de etappe beslist wordt tussen de klassementsrenners. 

**** Miguel Ángel López

*** Primoz Roglic, Alejandro Valerde

** Nairo Quintana, Tadej Pogacar, Rafal Majka

* Esteban Chaves, Mikel Nieve, Fabio Aru, Sergio Higuita