Van der Poel: 'Het is niet zo dat ik nu volgend jaar de Tour wil rijden'

Mathieu van der Poel heeft bijna alle etappes van de Tour de France gezien. Hij zag zijn concurrent Wout van Aert een rit winnen. "Maar het is niet zo dat ik ineens volgend jaar de Tour wil rijden."

Poel
  • Afbeelding van Wout van Aert Wout van Aert

"Ik vond het al bij al een mooie Tour de France", vertelde de alleskunner tegen Sporza, dat hem sprak op het dernycriterium van Antwerpen. "Ik heb bijna alle etappes gezien. Ik vond vooral de eerste week goed uitgestippeld. Of ik nu meer zin gekregen heb in de Tour? Niet meer dan anders. Ik heb altijd gezegd dat ik het ooit wel eens zou willen doen, omdat ik vind dat je dat als renner toch eens gedaan moet hebben. Maar het is niet zo dat ik nu ineens volgend jaar de Tour wil rijden."

Van der Poel zal zich volgend jaar dan ook richten op Olympisch succes op de mountainbike. En dan past de Tour de France niet in de planning. Die andere veldrijder van wereldniveau, Wout van Aert, wist bij zijn eerste Tourdeelname direct een rit te winnen. "Of ik verbaasd was door zijn prestaties? Ja en nee. Ik wist dat hij heel goed bezig was, maar een rit winnen in de Tour is het hoogste niveau. Dat is knap."

De Tour de France eindigde voor Van Aert echter met een grote deceptie. In de individuele tijdrit kwam hij hard ten val, waardoor hij de komende maanden moet toekijken. "Dat wens je natuurlijk niemand toe. Als hij het hele crossseizoen niet in actie komt, dan is dat ook jammer voor mij. Of we elkaar gesproken hebben? Nee, het is niet zo dat we altijd contact hebben. Maar ik lees alle berichten en het is blijkbaar toch vrij ernstig."