Smeets: 'De Tour is alleen maar populair omdat we in juli vakantie hebben'

Liefhebbers van de Tour de France kregen er gisteren bij Jinek van langs. Mart Smeets kreeg een kwartier lang de tijd om La Grande Boucle met de grond gelijk te maken. Van de saaie koers tot de slechte hotels en de 'verschrikkelijke Franse regie'.

Smeets

Mart Smeets hield gisteravond bij Jinek een tirade over alles wat er volgens hem niet deugt aan de Tour de France. De man die van 1973 tot en met 2014 de Tour de France op de voet volgde voor de NOS, vindt de Tour de France verworden tot 'sjabloonwielrennen' en en passant meldde hij ook dat de Giro 'zwaarder en beter georganiseerd is' en de Vuelta 'vriendelijker'. 'Maar daar doen we helemaal niks aan', zei Smeets.

 Smeets, die in april op de Belgische televisie al meldde dat wij Nederlanders 'helemaal niks met de Ronde van Vlaanderen hebben', constateert dat de enige reden dat de Tour de France zo populair geworden is, komt door het feit dat deze in de maand juli wordt verreden en heel West-Europa dan vakantie heeft. 'Je hebt waarschijnlijk een gaatje in je hoofd als je de hele dag de Tour aanzet als behang', aldus Smeets. Zelfs de majestueuze ritzege van Thomas De Gendt kon de voormalige NOS anchorman niet erg bekoren. Smeets: 'Het laatste uurtje was leuk.' Smeets pleit voor een samenvatting van de eerste 'saaie' uren van de etappe om het vervolgens op te pakken als het echt spannend wordt.

 Het is al langer genoegzaam bekend dat Smeets' liefde voor spectaculaire Amerikaanse sporten als basketbal en honkbal een stuk groter is dan zijn liefde voor de wielersport. Toch sloot hij gisteravond na een gesprek vol kritiek nog wel af met een positieve noot. 'Wielrennen is dan wel de meest conservatieve sport die er is, het is een prachtige sport om te volgen. Er zitten de mooiste verhalen in.'