Column | Hoe Rein Taaramaë voor mij al zeker 10 jaar door het leven gaat als Rein Taamaräe

Rein Taaramaë was gidsteren jarig en is 36 geworden. Onze redacteur kent 'm alleen beter als Rein Taamaraë en dat komt door Mart Smeets. Lees z'n column met een bijzonder verzoek aan de NOS!

rein taaramae

Ik moet als ik de naam Rein Taamaräe opschrijf altijd oprecht nadenken - of zelfs opzoeken - of ik het wel op de goede manier doe. Toen ik vanochtend las dat hij 36 was geworden, maakte mijn hart een sprongetje (en de NOS zou van dat sprongetje een enorme sprong kunnen maken, maar daarover aan het einde van deze column meer...)

De aanstichter ervan zit al een tijdje niet meer op een Frans dorpsplein, maar doet tegenwoordig vanuit een Hilversumse bezemkast het commentaar bij basketbalkrakers als Memphis Grizzlies-New Orleans Pelicans. Toch leeft zijn wielerlegende voort via Rein Taaramaë.

De Est is namelijk een wielrenner met een dubbele naam. Niet zoals hockeyers Floris-Jan, Evert-Willem of Diede-Rik kunnen heten. Rein is gewoon Rein van voren. Het gaat om z'n achternaam. Zoals de scherpe lezer in de eerste alinea al las is Rein van achteren zowel Taaramäe als Taamaräe.

En inderdaad, nu ik beide varianten opschrijf weet ik dus echt even niet meer hoe Rein bekend is bij de burgerlijke stand in Estland en hoe hij bekend is bij mensen die tussen 2003 en 2014 naar De Avondetappe met Mart Smeets keken.

Verzoek aan NOS

Vanaf 2010 dook daar opeens een wielerexoot uit Estland op. En dan ook nog met een Nederlandse voornaam. Rein Taamaraë. Wie is die Rein Taamaräe? Als je 'm googelde om wat meer informatie over hem te verkrijgen, kwam je bedrogen uit. Bedoelde je: Rein Taaramäe?

Nee Google, ik bedoel Rein Taamaräe. Want dat is de renner die in De Avondetappe jarenlang nét geen etappes won, nét geen top-10 klasseringen in het algemeen klassement reed (in 2011 werd-ie elfde) en ongetwijfeld ook weleens 'die rare Est' is genoemd in de samenvattinkjes van de Touretappe van de dag die Mart Smeets zo heerlijk al improviserend becommentarieerde vanaf een Frans dorpsplein.

En nu rijdt die rare Est op z'n 36e onder z'n echte naam en in de fluorescerende kleuren van Intermarché-Circus-Wanty vanaf vandaag de Ronde van Romandië. Taaramaë kunnen dus we zien rijden op Eurosport. Maar van Taamaraë hebben we al jaren niks meer vernomen.

Dat moet anders, want behalve Rein Taaramaë op 36-jarige leeftijd zien rijden, wil ik ook zijn culttweelingbroer Rein Taamaraë nog aan het werk zien in de nadagen van z'n carrière. Dus NOS, bel Mart op, laat hem voor één keer een samenvatting van een rit in de Ronde van Romandië in het Sportjournaal becommentariëren - het hoeft niet eens vanaf een dorpsplein, de bezemkast is prima.

Beeld: Cor Vos