Tour: Van Aert wint chaotische waaieretappe naar Albi

Wout van Aert heeft de rit naar Albi gewonnen, die gekenmerkt werd door waaiers. Thibaut Pinot, Mikel Landa, Jakob Fuglsang, Richie Porte en Rigoberto Uran waren de grote verliezers.

Aert
  • Afbeelding van Jakob Fuglsang Jakob Fuglsang
  • Afbeelding van Mikel Landa Mikel Landa
  • Afbeelding van Rigoberto Urán Rigoberto Urán
  • Afbeelding van Thibaut Pinot Thibaut Pinot
  • Afbeelding van Wout van Aert Wout van Aert
  • Afbeelding van Richie Porte Richie Porte

Het zou er om hangen vooraf: zou het voor de vluchters of voor de sprinters zijn. Maar door de stevige wind lag er nog een optie op tafel. Zes renners zouden de dag kleuren in de vroege vlucht, namelijk Natnaël Berhane, Tony Gallopin, Michael Schär, Anthony Turgis, Odd Eiking en Mads Würtz Schmidt. Zij kregen echter nooit een grote voorsprong, want het werd al snel onrustig in het peloton door de stevige wind. 

Op zo'n 35 kilometer van de meet brak het in het peloton door het werk van Deceuninck-Quick Step. Net op dat moment was Georg Bennett, die vierde stond in het klassement, water gaan halen, waardoor de Nieuw-Zeelander wegviel uit het klassement. Nog meer klassementsrenners hadden de slag gemist, want ook Jakob Fuglsang, Rigoberto Uran, Mikel Landa, Richie Porte en Thibaut Pinot zaten niet vooraan, terwijl ook Dylan Groenewegen niet mee kon. De vluchters waren allang ingehaald op dat moment. 

Fuglsang, Porte, Uran en Pinot kwamen bijna terug tot de kop van de koers, maar kwamen vervolgens alleen te zitten. Ze konden het net niet bolwerken, omdat vooraan de gashendel weer even openging. Zij verloren snelheid en moesten uiteindelijk liefst 1 minuut en 40 seconden toegeven op hun concurrenten. 

Daarnaast was er ook nog de strijd om de dagzege. Team Sunweb nam in de finale het heft in handen in dienst van Michael Matthews. De ploeg leverde een uitstekende lead-out, maar kopman Matthews bleef te lang in het wiel van Nikias Arndt hangen, waardoor hij werd overvleugeld door de andere sprinters. Viviani leek het te gaan halen, maar Van Aert drukte zijn wiel net eerder over de meet. Matthews strandde op een vierde plaats.