Van Aert klasse apart in tijdrit Dauphiné

Wout Van Aert was er al een aantal keer dichtbij, maar nu heeft hij zijn etappe gewoon in de Dauphiné. In de tijdrit was de Belg een klasse apart.

Aert
  • Afbeelding van Wout van Aert Wout van Aert

Het grote nieuws van de dag was al voor de tijdrit na de valpartij van Chris Froome. De topfavoriet moest de Dauphiné verlaten, maar erger nog: hij mist ook de Tour de France door een zware kwetsuur. Het was een vrij lastige tijdrit met onderweg een beklimming. Tom Dumoulin zette als eerste een richttijd neer. De Limburger deed 34 minuten en 25 seconden over het 26 kilometer lange parkoers. 

Lang kon Dumoulin echter niet genieten van zijn eerste plek, want bij het eerste tussenpunt bleek er al iemand veel sneller onderweg te zijn: Wout Van Aert. Na het eerste tussenpunt, dat bovenop het klimmetje lag, lag er alleen nog een route die op maat was gemaakt voor de drievoudig wereldkampioen veldrijden. Aan de meet was Van Aert uiteindelijk liefst 46 seconden sneller. Dumoulin eindigde als derde in de daguitslag. 

Met het wegvallen van Froome was ook de topfavoriet voor de eindzege weg, waardoor het afwachten was wie van de klassementsrenners er met goede papieren zouden achterblijven. Kruijswijk deed het met een vierde plaats uitstekend en moest slechts 49 seconden toegeven op ploegmaat Van Aert. Ook Tejay van Garderen (2de), Adam Yates en Jakob Fuglsang presteerden naar behoren. Vooral Yates en Fuglsang liggen nu op pole-position om de eindzege binnen te halen. Yates reed leider Dylan Teuns met vier seconden uit de gele leiderstrui.