Giro vandaag: een lange en lastige heuvelrit voor de boeg

De Giro d'Italia gaat vandaag verder met een 238 kilometer lange heuvelrit naar San Giovanni Rotondo.

Giro

Cassino - San Giovanni Rotondo

Start: 11u25

Finish: 17u00 - 17u30

Tekst: Ludo van Klooster

Streek

Het koersboek toont een rit door maar liefst vier regio’s: Lazio, Campana, Molise en Puglia. In de startplaats Cassino staat een van de 35 Italiaanse assemblagebedrijven van het tegenwoordige Fiat Chrysler concern. Sinds de bouw ervan in 1972 zijn er in de continu gemoderniseerde fabriek ruim zeven miljoen auto’s van de band gerold, verdeeld over 15 modellen. 

Voor de start kunnen sommige renners een schietgebedje doen in de abdij van Cassino die na bombardementen tijdens WOII is herbouwd in 1964. De eerste bouw van de abdij dateert overigens al van 529. Eenmaal in de regio Molise rijden de renners door interessante plaatsen als Venafro, Isernia en Campobasso. De oorspronkelijke bewoners, de Sannieten, vestigden zich al in deze streek in de zesde eeuw vóór Christus. Veel plaatsnamen herinneren nog aan die tijd door de toevoeging di Sannio zoals na ruim vijftig kilometer Cantalupo di Sannio.

Op honderd kilometer van de streep passeren de renners het kleine dorpje Volturara Appula dat groots is sinds zijn boorling Giuseppe Conte op 1 juni 2018 minister-president is geworden. De etappe eindigt dichtbij Foggia op de landtong Gargano.

Parkoers

Wie deze rit ook wint, de tv-kijkers zullen genieten van de prachtige Garganostreek en de kolossale kerk gewijd aan Padre Pio. De Italiaanse kloosterling werd in 2002 heiligverklaard. De kerk uit 2004 heeft een binnenoppervlakte van zesduizend vierkante meter, genoeg om het hele peloton en de volgers te laten biechten voor alles wat er is misdaan tot vandaag.

In de etappe dwars door de Apennijnen zal de Coppa Casarinelle het kaf van het koren scheiden. De top is 678 meter hoog en ligt op dertien kilometer van de streep. De klim zal naar verwachting een massasprint verhinderen, waarschijnlijker lijkt een sprint van een beperkte groep of een vluchter. Ideaal dus voor een renner als Diego Ulissi.

Favorieten

Daarmee is direct een van de topfavorieten genoemd voor deze dag genoemd. De Italiaan gaat redelijk bergop en is snel aan de meet. Dit is sowieso een rit met veel favorieten, want ook erkende aanvallers als Giulio CicconeThomas De Gendt, Tony Gallopin en Fausto Masnada zullen deze dag met rood onderstreept hebben in hun agenda. 

Mochten de klassementsrenners de finale als eerste aanvatten dan zijn renners als Davide Formolo en Richard Carapaz niet uit te sluiten. Uit Nederlangs oogpunt zouden we Sam Oomen of Bauke Mollema misschien vooraan kunnen verwachten. Die laatste zal desondanks meer bezig zijn met het verdedigen van zijn algemeen klassement.

**** Diego Ulissi

*** Tony Gallopin, Enrico Battaglin

** Richard Carapaz, Giulio Ciccone, Thomas De Gendt

* Fausto Masnada, Davide Formolo, Sam Oomen, Alexis Vuillermoz