Route Giro Rosa wereldkundig gemaakt

Vandaag is het parkoers van de dertigste Giro Rosa wereldkundig gemaakt. De Italiaanse rittenkoers wordt gehouden van 5 tot en met 14 juli.
Giro

De tiendaagse koers wordt in gang geschoten met een ploegentijdrit van achttien kilometer van Cassano Spinola naar Castellania. Vervolgens moet het peloton twee etappes bedwingen die in de slotfase smerig omhoog lopen, waarbij rit drie zelfs boven de duizend meter eindigt. Desondanks is dit slechts voorspel van wat nog komen gaat. 

Na een sprintetappe volgt namelijk de tweede échte afspraak voor de klassementsvrouwen. De finish van etappe vijf ligt namelijk op de loodzware Passo di Gavia, vooral bekend van de sneeuwetappe in de Giro d'Italia voor mannen van 1988. De dag nadien is eveneens een doorslaggevende dag voor de rensters, want dan wacht de individuele tijdrit. Die is niet makkelijk, want de race tegen de klok loopt twaalf kilometer lang alleen maar omhoog. De finish is in Teglio. 

Met nog vier dagen voor de boeg zou een iets makkelijkere etappe verdiend zijn. Niets van dat, want ook de twee dagen erna gaan op z'n Italiaans: op en af. In de voorlaatste rit kan alles nog eens op z'n kop gegooid worden, want dan is de streep getrokken op de Montasio, waarvan vooral het laatste gedeelte van de beklimming erg zwaar is. De slotdag naar Udine eindigt hoogstwaarschijnlijk in een sprint en lijkt niet meer geschikt om nog grote verschillen te slaan. 

Laatste nieuws