Van der Poel: 'Er valt wel wat van mijn schouders'

Mathieu van der Poel is voor de tweede keer in zijn loopbaan wereldkampioen veldrijden geworden. "Er valt toch best veel van me af."

Poel

Drie jaar lang was Van der Poel de beste veldrijder ter wereld, maar drie jaar op rij ging Wout Van Aert met de regenboogtrui aan de haal. "Ik voelde wel dat het een dingetje was", zei Van der Poel na afloop tegen de NOS. "Er valt toch veel van mijn schouders, want het is niet vanzelfsprekend om hier te winnen."

Van der Poel had weliswaar geen superdag, maar het was genoeg voor de alleskunner om een mooie solo uit de benen te schudden. "Ik was dus zeker goed genoeg. De stress viel gelukkig mee tot de start. Ik had zeker niet verwacht om vanaf het begin weg te rijden, dus toen Van Aert terugkwam raakte ik niet in de stress."

Na de beslissende slag was het voor Van der Poel zaak om risico's te vermijden. "Dat heb ik ook echt gedaan. De wedstrijd bleef maar duren, want we reden volgens mij wel een rondje te veel. Het was dus toch wel zenuwslopend. Ik heb een paar keer gedacht: niet lek rijden. Deze wereldtitel is de bekroning van een fantastisch seizoen."