Gazzetta dello Sport: 'Andrea Tafi rijdt Parijs-Roubaix voor Dimension Data'

Als we La Gazzetta dello Sport mogen geloven heeft Andrea Tafi bij Dimension Data een plek gevonden om Parijs-Roubaix te kunnen betwisten.

Andrea Tafi

Hoewel het nieuws nog niet door Tafi of Dimension Data officieel is bevestigd pakt de roze sportkrant er vanochtend al mee uit. Het mes zal aan twee kanten moeten snijden: Tafi krijgt bij de WorldTour-formatie de kans om twintig jaar na zijn overwinning in de Helleklassieker Parijs-Roubaix nogmaals te rijden. De deelname aan de wedstrijd en de voorbereiding op het Noord-Franse wielermonument zullen worden vastgelegd in een documentaire.

Dimension Data zou op haar beurt het project van de Italiaan aan willen grijpen om Qhubeka, het goede doel waar de wielerploeg zich aan heeft verbonden, extra onder de aandacht te brengen. Al sinds 2005 doneert Qhubeka onder het motto "Bicycles change lives" fietsen om mensen in Afrika te mobiliseren. Intussen staat de teller al op 90.000 gedoneerde fietsen.

Hoewel Tafi in 2005 stopte met koersen en donders goed beseft dat hij niet om de overwinning zal kunnen strijden geeft hij wel aan dat hij nog altijd behoorlijk fit is. "Ik rijd zo'n 18 á 19 duizend kilometer per jaar en weeg om en nabij de tachtig kilo. Mijn tricolore trui uit 1998 past nog prima", zei hij in een eerder verschenen interview met La Gazzetta dello Sport.

Afgelopen juli maakte de Toscaan in Hongarije zijn rentree in de bescheiden 1.2- wedstrijd Debrecen-Ibrany. Hij finishte als 37ste in de koers over goed 160 kilometer die aan een gemiddelde van ruim 48 kilometer per uur werd afgewerkt.

Parijs-Roubaix staat volgend jaar op zondag 14 april gepland. Amper een maand later mag Andrea Tafi 53 kaarsjes uitblazen. Hij reed voor het eerst in l'Enfer du Nord in 1991. In 2005 reed hij zijn dertiende en - voorlopig - laatste Parijs-Roubaix. Bij al zijn optredens in de legendarische koers haalde hij de wielerbaan in Roubaix. Naast zijn overwinning in 1999 stond hij ook nog twee keer op het podium. Zo werd hij in 1996 derde. Een jaar voor zijn moment de gloire werd hij tweede.

In dienst van de Mapei-ploeg rijdt Andrea Tafi in 1999 de zege tegemoet op de legendarische wielerbaan van Roubaix.