Alles wat je moet weten over het EK Veldrijden in Crossmalen

Het Noord-Brabantse Rosmalen is komend weekend gastheer van de Europese veldritkampioenschappen. Om u goed voor te bereiden op het wielerevenement praten wij u bij over de historie, het parkoers en de deelnemers.

Mathieu van der Poel Wout van Aert

Al sinds 2003 staan er jaarlijks Europese crosskampioenschappen op het programma. Lange tijd mochten de elite heren deze titelstrijd niet betwisten, maar vanaf 2015 strijden elk jaar junioren, beloften en elite-renners om de Europese kampioenstrui. En voor de derde keer is Nederland het strijdtoneel. In 2006 en 2015 werd er gecrosst in Huijbergen. Nu heeft Rosmalen het EK weten binnen te halen.

Parkoers

Plaats van handeling is het vroegere autothemapark Autotron. Voor tennisliefhebbers ook wel bekend als de plek waar ieder jaar het ATP- en WTA-toernooi van Rosmalen wordt afgewerkt. Maar van 2 tot en met 4 november staat het vooral bekend als de plaats waar wordt gestreden om Europese titels. Op de eerste twee wedstrijddagen strijden de masters om de Europese titels en op zondag krijgt het publiek de crossen voor junioren, beloften en de professionals voorgeschoteld.

De plattegrond van het EK-parkoers.

Wie vorig jaar de Grote Prijs Brabant bezocht heeft al een aardig beeld van hoe het traject van het EK eruit zal zien. Parkoersbouwer Richard Groenendaal: "Het is een modern parcours waar veel snelheid in zit. Je rijdt met hoge snelheid van hindernis naar hindernis. De omloop is voor negentig procent gelijk aan dat van vorig jaar, we hebben toen ook de basis willen neerleggen voor dit evenement."

Kleine verschillen zijn er echter wel. "Een extra zandbak, een schuine kant en een gedeelte waar je met vlonders over het water komt te rijden", weet Groenendaal. "In totaal heeft het parcours drie bruggen en twee zandstroken, een schuine kant, balken en wordt over verhard wegdek, gras, zand en een stuk door het bos gereden."



De Nederlandse selectie verkende het parkoers afgelopen week al. Ze werden op de voet gevolgd door fotograaf Anton Vos. Een sfeerimpressie.

Marianne Vos verkent de passage over het water.
Na de smalle waterpassage duiken de renners direct het zand in.
Fleur Nagengast en Maud Kaptheijns banen zich een weg door het zand.
Ceylin del Carmen Alvarado bedwingt één van de trappen.
Vos verkent de finishsstrook.
Ook in het parkoers: diverse bruggen. Vorig jaar greep Mathieu van der Poel één van die obstakels aan voor een stunt.

Deelnemerslijsten

Alle deelnemers in de diverse categorieën voor masters vindt u hier. De deelnemers aan de zondagse wedstrijden vindt u hier

Favorieten elite mannen

Zoals zo vaak de afgelopen jaren lijkt de winnaar van de cross voor elite mannen al bij voorbaat vast te liggen. Mathieu van der Poel, die zich zelfs niet van de wijs liet brengen na een nare valpartij in Lokeren, is de torenhoge favoriet en door alles en iedereen wordt verwacht dat hij het ook maar even waar gaat maken.

Maar een een-twee-drietje is het allerminst. Wout van Aert heeft Matje immers de afgelopen jaren vaker weten te kloppen zodra het om de knikkers ging. Van het EK heeft de wereldkampioen echt een doel gemaakt. En als de wereldkampioen dat doet zit hij er in ieder geval in de buurt...

Bij het korfbal mag Nederland dan tegenwoordig het niet altijd meer tegen de Belgische selectie opnemen, maar in het mannenveldrijden lijkt het wel een ouderwetse burenruzie te gaan worden. Bij andere mogelijke kanshebbers moeten we immers denken aan mannen als Lars van der Haar (de eerste Europese kampioen bij de elite mannen), Toon Aerts (winnaar in 2016), Michael Vanthourenhout en Laurens Sweeck.

Wordt het andermaal een titanenstrijd tussen Mathieu van der Poel en Wout van Aert?

Favorieten elite vrouwen

Ook bij de vrouwen lijken de Oranjefans zich te mogen verheugen op een overwinning van een lid uit de KNWU-selectie. Maud Kaptheijns won de GP van Brabant afgelopen jaar, maar de vrouwen in vorm zijn Marianne Vos en Annemarie Worst. Vos heeft al vijf wedstrijden gewonnen, en Worst was met name zeer indrukwekkend in het zand van Gieten. Rijden deze vrouwen ook zondag in de prijzen?

De kans is zeker aanwezig, maar het veld ligt in de top toch wat dichter bij elkaar dan bij de mannen het geval is. Het Belgische gevaar komt van titelverdedigster Sanne Cant, Ellen Van Loy en Kim Van De Steene. Namens Italië maken Alice Maria Arzuffi, Eva Lechner misschien wel kans. Ook het Britse duo Helen Wyman en Nikki Brammeier kunnen samen met de Luxemburgse tempobeul Christine Majerus wellicht voor een daverende verrassing zorgen.

Gaan Marianne Vos en Annemarie Worst ook in Rosmalen mochten vechten om de zege of gooit iemand anders roet in het eten?

Programma & TV

  • 09.15 uur: Junioren mannen
  • 10.30 uur: U23 vrouwen
  • 12.00: U23 mannen
  • 13.45: Elite vrouwen
  • 15.15: Elite mannen

De wedstrijden van de elite mannen en vrouwen zijn live te volgen via Eurosport, NOS en Sporza. Geen tijd om voor de beeldbuis te zitten? Geen nood! Ook Wieler Revue houdt u natuurlijk op de hoogte van de Europese veldritkampioenschappen.