Chrono des Nations sluit Europees wegseizoen af

Voor veel liefhebbers is het altijd een treurig moment: de laatste Europese UCI-wedstrijd op de wielerkalender. Dit jaar viel die eer te beurt aan de Chrono des Nations.

Tijdrit

Junioren, beloften en eliterenners streden tussen elf uur 's ochtends en en half vijf 's middags om de knikkers in en om Les Herbiers. Het jaarlijkse tijdrittreffen in de Vendée kon andermaal rekenen op een aansprekende deelnemerslijst. Met Rozemarijn Ammerlaan, Remco Evenepoel en Mikkel Bjerg stonden er zelfs drie wereldkampioenen tegen de klok aan het vertrek.

De Nederlandse en Belgische dragers van de regenboogtrui zouden hun tijdrit in hun categorie ook weten te winnen. Ammerlaan deed dat bij de junioren vrouwen met meer dan een minuut voorsprong, Evenepoel volgde bij de junioren mannen het voorbeeld. Voor de twee wereldkampioenen was het hun laatste wegwedstrijd in de categorie. Ze maken volgend jaar allebei de overstap naar de elite-rensters.  

In de eindeseizoenstijdrit was er sprake van een klein Deens familiefeestje. Emma Norsgaard werd namelijk tweede in de vrouwenwedstrijd, op twaalf tellen van de Oezbeekse Olga Zabelinskaya. Emma's broer Mathias was de beste in de beloftentijdrit.

Norsgaards partner Mikkel Bjerg werd op zijn beurt tweede in de koers voor elite mannen. Op het 46,3 kilometer lange parkoers kwam hij zeven seconden tekort op Martin Toft Madsen, die de chronoproef voor het tweede jaar op rij wist te winnen.

Normaliter werd het wegseizoen altijd afgesloten met de Sluitingsprijs Putte-Kappellen. Hoewel die wedstrijd ook dit jaar zal plaatsvinden (aanstaande dinsdag) is de koers met finish op de Belgisch-Nederlandse grens niet meer dan een nationale wedstrijd. 

De eerstvolgende UCI-wedstrijd in Europa moet de jaarlijkse Mallorca Challenge worden, ook al staat deze wedstrijd (van 31 januari tot en met 3 februari 2019) nog niet op de voorlopige kalender van de Internationale Wielerunie. De eerste Europese wedstrijd die wel op de wielerkalender van 2019 staat is de Grand Prix Cycliste la Marseillaise op 3 februari.

Winnaars Chrono des Nations 2018

Nieuwelingen vrouwen: Francesca Barale

Nieuwelingen mannen: Manuel Oioli

Junioren vrouwen: Rozemarijn Ammerlaan

Junioren mannen: Remco Evenepoel

Beloften mannen: Mikkel Bjerg

Elite/beloften vrouwen: Olga Zabelinskaya

Elite mannen: Martin Toft Madsen