Keough en Aerts winnen modderige wereldbeker Iowa, opnieuw podium Vos

De wielerwereld centreert zich niet alleen in Innsbruck. Integendeel. In Iowa werkten de crossers gisteren hun tweede en laatste Amerikaanse wereldbekerveldrit van het seizoen af. En jawel, ook de modder was op de afspraak.

marianne vos

Bij de mannen was de uitslag een déjà-vu: Toon Aerts dook als eerste het veld in en hij zou, net als vorige week in Waterloo, de veldrit ook op zijn naam schrijven, ondanks dat Wout van Aert zich kranig verweerde. De wereldkampioen versnelde meermaals, maar Aerts brak nooit. 

Sterker nog: de coureur van Telenet Fidea Lions zou uiteindelijk van zijn landgenoot wegrijden. Hij zou daarmee tekenen voor zijn tweede wereldbekerzege in een week. Daarnaast verstevigde hij zijn leidende positie in het regelmatigheidsklassement. 

De top tien was een bijna volledig Belgische aangelegenheid. Enkel Corné van Kessel wist op de geniepige, met modder bezaaide omloop, was op plek vijf de enige niet-Belg bij de eerste tien.

Na de mannenveldrit waren ook de vrouwen aan de beurt. Net als in Waterloo werden de dames opgediend als hoofdgerecht. De Amerikaanse Kaitlin Keough zou halverwege wegrijden van Marianne Vos en co., het vele glibberen en glijden bleek haar als beste te liggen. Na krap veertig minuten mocht ze tekenen voor haar eerste wereldbekerzege uit haar carrière.

Na een beklijvend gevecht zou de Britse beloftenwereldkampioene Evie Richards tweede worden. Marianne Vos - die de wereldbekerleiding behield - zou Sophie de Boer aftroeven voor de derde podiumplaats.

Wereldkampioene Sanne Cant zou op plaats vijf de eerste van twee Belgische vrouwen zijn in de top tien van de daguitslag worden. In totaal reden rensters van acht nationaliteiten zich bij de eerste tien, een schril contrast met de mannencross.

No mud no glory: 

Evie Richards sloeg ondanks haar tweede plaats een modderfiguur.
Ook het wielerkloffie van de winnende Keough mocht in de wasmachine. 
Toon Aerts genoot van het modderbad.
Wout van Aert bood opnieuw weerwerk in de Amerikaanse klei.
Er was een lastig traject uitgetekend.
En daarop verdedigde Marianne Vos haar niet meer al te witte wereldbekertrui.