Niki Terpstra snelt met Quick-Step Floors naar vierde mondiale ploegentijdrittitel

In Innsbruck is Team Sunweb er in de ploegentijdrit voor mannen niet in geslaagd zijn titel te verdedigen. Quick-Step Floors bleek namelijk voor de vierde keer in de geschiedenis van het evenement de sterkste.

Quick-Step Floors
  • Afbeelding van Team DSM Team DSM

Het parkoers van de chronoproef voor equipes verschilde niet veel met dat van de vrouwen, op een belangrijk detail na. Waar de vrouwen namelijk in de Inn-vallei bleven wachtte er voor de mannen nog pittige beklimming op twee derde van het af te leggen traject. Het maakte de laatste mondiale chronoproef voor merkenploegen tot een in totaal een 63 kilometer lange opgave voor de coureurs.  

Na een razendsnelle opening van Mitchelton-SCOTT bleek op de klim naar Axams dat voor de medailles slechts drie teams in aanmerking zouden komen: titelverdediger Sunweb, drievoudig kampioen Quick-Step Floors en BMC Racing Team, dat het WK al twee maal had gewonnen.

Aan het laatste tussenpunt op de klim was het Sunweb die bovenaan de tabellen prijkte, met zeven tienden voorsprong op de manschappen van Patrick Lefevere. Maar aan de meet waren de rollen omgedraaid. 

De ploeg met onder meer Niki Terpstra in de gelederen maakte in de resterende kilometers tot de finish korte metten met de ambities van Tom Dumoulin en co. De roedel wolven greep zodoende voor de vierde keer in het bestaan van de ploeg de wereldtitel in de discipline die volgend jaar niet meer op het programma zal staan.

Bijna perfect

Terpstra, die er alle vier keren bij was, is hiermee de renner die het vaakst als winnaar van de ploegentijdrit voor merkenteams het podium mocht betreden. Voor aanvang van het WK moest hij het record nog delen met Peter Velits. 

Enkel vorig jaar stond de Noord-Hollandse hardrijder niet op het podium in de korte historie van het evenement dat geen al te lang leven is beschoren: Quick-Step werd destijds vierde. 

Tegenover NOS sprak Terpstra van een bijna perfecte prestatie van hem en zijn ploegmaats: "We hebben heel goed voorbereid en tijdens de tijdrit geweldig samengewerkt. Om dit met het team te doen is heel cool. Ongelooflijk dat je zo hard met de fiets kunt rijden."

Dumoulin met vertrouwen richting tijdrit

Sunweb zou zeer nipt BMC voorblijven, waardoor de formatie van Iwan Spekenbrink ditmaal met het zilver mochten pronken. Naast Dumoulin kwamen ook Wilco Kelderman, Michael Matthews, Chad Haga, Soren Kragh Andersen en Sam Oomen in actie namens de vakantieboer. 

"Als wereldkampioen hoop je natuurlijk altijd op meer, maar ik denk dat we wel trots mogen zijn op onze prestatie. Quick-Step was helaas iets sterker", liet Dumoulin na afloop weten. "Ik voelde me goed vandaag en ik ga met vertrouwen richting woensdag."  Dan verdedigt Dumoulin zijn titel in de individuele tijdrit.

Zesde podium voor BMC 

BMC moest zich tevreden stellen met het brons. De Amerikaanse ploeg verscheen aan de start met Tejay Van Garderen, Stefan Küng, Rohan Dennis, Damiano Caruso, Patrick Bevin en Greg Van Avermaet. Net als Quick-Step miste ook deze formatie slechts één keer het podium: in 2013 werden ze vierde. Verder waren er titels in 2014 en 2015 en tweede plaatsen in 2012, 2016 en 2017.