Annemiek van Vleuten besluit Boels Ladies Tour in stijl

Zoals verwacht is Annemiek van Vleuten erin geslaagd om voor het tweede jaar op rij de Boels Ladies Tour te winnen. Maar daar liet de Wangeningse het niet bij: in Roosendaal schreef Van Vleuten ook nog eens de slottijdrit op haar naam.

Annemiek van Vleuten

Voor aanvang van de 18,6 kilometer lange slottijdrit met start en finish in Roosendaal had de regerend wereldkampioene tegen de klok achttien seconden voorsprong op de nummer twee in het klassement, Lucinda Brand. Die voorsprong had de Wageningse vooral weten te verzamelen tijdens de eerste twee dagen van de Vrouwenronde van Nederland. 

Zo won Van Vleuten met overmacht de proloog in de straten van Arnhem, waarna ze direct weer de oranje leiderstrui mocht aantrekken. Een dag later zegevierde ze in de zware koninginnenrit rondom Nijmegen, ondanks dat ze in de slotfase nog verkeerd reed. In de daaropvolgende etappes verdedigde Van Vleuten samen met haar ploegmaats van Mitchelton-SCOTT haar leidende positie met overtuiging.

De eindwinnares stond voor aanvang van de slottijdrit dan ook al zo goed als zeker vast. Maar de strijd om de twee resterende podiumplekken lag nog helemaal open. Lucinda Brand, Ellen van Dijk en Anna van der Breggen (de volledige top drie van het jongste NK tijdrijden) ontliepen elkaar immers niet veel. En ook de zesde en laatste dagzege stond nog op het spel. Er was dus nog genoeg om hard voor te rijden.

Voor Brand werd het een tijdrit om snel te vergeten. In een bocht ging de Sunweb-renster hard onderuit, waarna de Rotterdamse op haar gewone fiets verder zou moeten. Ze zou niet veel later worden ingehaald door Annemiek van Vleuten en ze kon het schudden wat betreft het podium.

Ondanks dat Van der Breggen (24'32") en Van Dijk (24'22") bepaald geen modderfiguur sloegen stond er opnieuw geen maat op Van Vleuten, die van de chronoproef een generale repetitie voor het WK had gemaakt. Aan het eerste meetpunt was de oranjetruidraagster al veertien seconden sneller dan Van Dijk, die zowel in de etappe- als in de einduitslag op plek twee is terug te vinden.

Op de streep had Van Vleuten maar liefst 22 seconden voorsprong op de Europese kampioene tijdrijden verzameld. Van Dijk was derhalve in de eindrangschikking de enige die binnen de minuut (52 seconden achterstand) van AvV wist te blijven. Boels-Dolmans-renster Anna van der Breggen met 1'05" achter als nummer drie het podium betreden.  

Van Vleuten bekroont haar suprematie met een derde etappeoverwinning en de eindzege.