Kruijswijk na lange solo bijgehaald op Alpe d'Huez, Thomas klopt Dumoulin

Steven Kruijswijk werd na een solo van ruim 70 kilometer in de twaalfde etappe van de Tour de France bijgehaald door de concurrentie op de Alpe d'Huez, waarna Geraint Thomas won.

Thomas
  • Afbeelding van Geraint Thomas Geraint Thomas
  • Afbeelding van Steven Kruijswijk Steven Kruijswijk

Na de machtsgreep van Geraint Thomas op weg naar La Rosière had Team Sky een luxeprobleem: ze hadden de nummers 1 en 2 in de tussenstand van deze Tour binnen hun ploeg. Eerste belager was Chris Froome op 1 minuut en 25 seconden van Thomas, 19 seconden later in het klassement volgde Tom Dumoulin.

Oorlog

De twaalfde etappe was de laatste rit in de Alpen. Onderweg volgden de Col de la Madeleine, de Col de la Croix-de-Fer om als toetje de 'Nederlandse berg' Alpe d'Huez te beklimmen. Vanuit het vertrek in Bourg-Saint-Maurice zou het een zware strijd worden om in de vroege vlucht te zitten. Aan de voet van de Col de la Madeleine was er echter nog geen groep gevormd, op die beklimming van buitencategorie zou dat snel gebeuren.

28 man in totaal kwamen voorop te rijden, met een contingent Nederlanders van de partij. Vijf in totaal: nummer zes in het klassement (op 2'40" van Thomas) Steven Kruijswijk was meegeslopen met ploeggenoot Robert Gesink, ook zaten Marco Minnaard, Laurens Ten Dam en Bauke Mollema in de voorhoede. Mollema zou wel weer vlug lossen.

Op de top van de Col de la Madeleine kwam Julian Alaphilippe als eerste boven, om zo de leiding in het bergklassement te verstevigen. Door een voorsprong van de kopgroep van meer dan 2 minuten en 40 seconden was Kruijswijk virtueel drager van de gele trui. In de vallei na de Madeleine reed Pierre Rolland alleen vooruit, waarna in de eerste meters van de Col de la Croix-de-Fer een kleine groep de aansluiting vond.

Supersolo

Daarna vond Kruijswijk het welletjes. Hij vond het tempo in de kopgroep gezapig en besloot solo verder te gaan. Binnen een mum van tijd reed hij op de Croix-de-Fer de andere vluchters op minuten en zijn voorsprong op de groep gele trui groeide naar zes minuten. Kopwerk van Team Sky, van Movistar Team en AG2R La Mondiale baatte niet; Kruijswijk bleef dezelfde marge houden.

Maar dan moest het belangrijkste werk nog komen: de afdaling van de Croix-de-Fer en de vallei richting Bourg d'Oisans, waar de slotklim naar Alpe d'Huez zou volgen. Ondertussen regende het opgaves: Dylan Groenewegen, André Greipel en Fernando Gaviria waren de belangrijkste namen. 

Nederlandse berg Waterloo

In de vallei reed Team Sky twee minuten van de zes dicht op de eenzame koploper Kruijswijk. Daarna begon voor de Nederlander van Team LottoNL-Jumbo de slotklim, waar hij het zichtbaar zwaar had in de eerste steile meters. Daarna vond de renner uit Noord-Brabant zijn ritme weer.

Egan Bernal moest het al snel overnemen van Michal Kwiatkowski, waarna enkel Thomas en Froome nog in zijn wiel overbleven. 10 man bleven over in de groep der favorieten, met onder meer Dumoulin erbij. Op de bloedhete flanken van de Alpe d'Huez (35 graden celsius) was Vincenzo Nibali de eerste favoriet die aanviel. Bernal neutraliseerde de Italiaan.

Nairo Quintana was de volgende die demarreerde, maar ook hij werd door zijn landgenoot binnen gehengeld. Mikel Landa en Romain Bardet waren de volgenden. De Fransman zette alleen door, terwijl Quintana moest lossen. Met nog dik 4 kilometer te gaan ging Thomas in de gele trui op kop rijden. Het gat met Kruijswijk was ondertussen geslonken tot een halve minuut. Froome ging zelf aanvallen met nog vier kilometer te gaan, alleen Dumoulin kon aansluiten terwijl Nibali viel. 

Brits feest?

Froome zette solo door en ging op weg naar de Nederlandse koploper. Die was volledig stilgevallen op de Alpe en werd met nog meer dan 3 kilometer te gaan bijgehaald door een ontketende Froome. Dumoulin reed er vijf seconden achter. De Limburger reed het gat dicht. 

Wat volgde was een tactisch steekspel, waarna Bardet nog eens ging. Froome haalde hem opnieuw bij. Dumoulin ging en Froome kraakte, maar Thomas bleef in het wiel van de Nederlander. Het viel weer stil, waarna Landa, maar ook Nibali en Roglic bijna terug aan de kop kwamen.

Wat volgde was een aanval van Landa, die de sprint zo inleidde. Geraint Thomas won dat sprintje, voor Dumoulin en Bardet.