Kruijswijk over klassement Roglic: 'Dan krijg je te veel belangen in de ploeg'

Steven Kruijswijk staat aan de vooravond van zijn vierde Tour de France. Voor het eerst gaat hij echt voor het algemeen klassement. De Brabander wordt desondanks nog niet vaak genoemd in de pronostieken.

Kruijswijk
  • Afbeelding van Steven Kruijswijk Steven Kruijswijk

Dat komt mede door Kruijswijk zijn prestaties van dit seizoen. Hij reed goede klassementen in de Ruta del Sol, Ronde van Catalonië, Ronde van Romandië en Ronde van Zwitserland, maar kende niet echt een uitschieter in de vorm van een podiumplek. Alles staat dan ook al heel het seizoen in het teken van de Tour de France, zo vertelt hij tegen het Algemeen Dagblad. "Ik moest altijd in mijn achterhoofd houden: de tweede helft van het seizoen is belangrijk. Het verleden heeft bewezen dat het effect heeft om fris aan de Tour te beginnen."

Hoewel Kruijswijk in 2015 als vijftiende eindigde in de Tour de France was hij toen niet volledig gefixeerd op een goed eindresultaat. Zijn ploeg wilde het dit jaar een keer met een van hun beste klimmers proberen in de grootste koers van het jaar. "Ik wilde het zelf ook graag een keer proberen in de Tour, in plaats van altijd maar de Giro te kiezen. Vanuit het oogpunt van de ploeg is het ook logisch. Met Dylan Groenewegen hebben we natuurlijk een hele goede sprinter in huis, die zelfs kan winnen. We willen ook meedoen in de bergen. Dan wil de ploeg ook in beeld rijden. Aan mij de taak."

Steven Kruijswijk met Robert Gesink door Bocht 7

Klassement Roglic

Toch is Kruijswijk niet de enige die dat kan bij Team LottoNL-Jumbo. Primoz Roglic verkeert in de vorm van zijn leven en wordt door concurrenten zelfs genoemd als eventuele eindwinnaar. Onder anderen Nairo Quintana en Thomas De Gendt noemden Roglic als kandidaat voor de gele trui. Gaat Roglic ook voor een eindklassement? "Dan wordt het heel moeilijk en krijg je te veel belangen in de ploeg", aldus Kruijswijk. "Dat is niet de insteek en dat moet van tevoren duidelijk zijn."

Kruijswijk is dus niet bang dat hij concurrentie vanuit eigen ploeg krijgt. "Kijk, na Primoz zijn resultaten hadden ze makkelijk kunnen zeggen: we gaan het proberen. Maar ik denk dat ze bij de ploeg ook een heel duidelijk plan met hem hebben. Eerst rittenkoersen van een week, dit jaar in de Tour etappes proberen te winnen en volgend jaar zal hij wel voor een klassement gaan. Dat houdt ook de rust in de ploeg."