Chris Froome vrijgesproken in salbutamol-zaak

De internationale wielerunie, de UCI, heeft Chris Froome vrijgesproken in de salbutamol-zaak. Dat terwijl de Tourorganisatie, de ASO, gisteren juist bekendmaakte de titelverdediger te willen weren in de Tour de France.

Froome
  • Afbeelding van Chris Froome Chris Froome

Daarop beloofde de UCI snel te reageren. Nog geen dag later maakt de instantie dus bekend dat de salbutamol-zaak wordt gesloten. De zaak, waarbij Froome twee keer de toegestane waarde salbutamol in zijn bloed had, speelt sinds de Ronde van Spanje vorig jaar. Team Sky kreeg van de UCI ruim de tijd om uit te leggen waarom er zoveel salbutamol was gemeten in het bloed van hun kopman.

De Britse ploeg nam die tijd ook, waardoor de zaak al heel het jaar voortsleepte en een schaduw wierp over de wielerwereld. Omdat het geen officiële overtreding was van het dopingreglement mocht Froome wel gewoon koersen. Dat deed hij dan ook, zo won hij onder meer de Giro d'Italia. 

Emotionele maanden

De UCI gaat af op het advies van de wereldantidopingagentschap WADA, dat zich op 28 juni uitsprak over de zaak Froome. De UCI zegt in hun statement: "We willen iedereen ervan verzekeren dat de beslissing gebaseerd is op de meningen van experts, het advies van de WADA en een volledige beoordeling van feiten in de zaak. De UCI hoopt dat de wielerwereld zijn blik nu richt op de komende races, en daarvan gaat genieten."

Met de uitspraak van de UCI is het vrijwel zeker dat Froome 'gewoon' van start mag in de Tour de France. De titelverdediger gaat van de zomer voor zijn vijfde eindzege. De hoofdrolspeler zelf kan zijn geluk niet op, getuige zijn reactie op Twitter. "Dankbaar en opgelucht dat ik dit hoofdstuk eindelijk achter me kan laten, het waren negen emotionele maanden. Ik wil iedereen bedanken die me gesteund heeft en in me is blijven geloven." De ASO heeft nog niet gereageerd op het besluit van de UCI.