Froome: 'Ik heb alle recht om Tour de France te rijden'

Chris Froome gaat ervan uit dat hij gewoon mag starten in de Tour de France. De kersverse Giro-winnaar vindt zelfs dat hij al het recht heeft om in Frankrijk aan de start te staan op 7 juli.

Froome
  • Afbeelding van Chris Froome Chris Froome

Dat zegt Froome in een interview met Cyclingnews. "Ik ben er zeker bij in de Vendée volgende week", luidt zijn tekst. Hij gaat voor zijn vijfde Tour-zege, om zo op gelijke hoogte te komen met Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault en Miguel Indurain. Eerder dit jaar won hij de Giro, waarmee hij door drie grote rondes achter elkaar te winnen een vrijwel unieke prestatie neerzette.

Vorige week kwam Bernard Hinault met de uitspraak dat het peloton moest staken als Froome mee mocht doen aan La Grande Boucle. Er is namelijk nog steeds geen uitspraak gedaan in de Salbutamol-affaire van de Vuelta a España van 2017. 

Froome is nu aan de laatste dagen van zijn hoogtestage in de Alpen bezig en heeft alle bergetappes van de Tour inmiddels verkend. "Ik snap dat mensen bezorgd zijn om het imago van de sport", vertelt de Brit op een van de Alpentoppen. "Ik weet dat ik niets verkeerd heb gedaan, dat is altijd mijn standpunt geweest. Dus voor mij zou het vreselijk zijn om niet te koersen, omdat ik weet dat ik niets verkeerd heb gedaan. Ik heb alle recht om te koersen, ook in de Tour. Dus dat is precies wat ik ga doen."

Ook verwacht Froome niet de zege uit handen te moeten geven. "Net zoals ik dat over de Giro gezegd heb. Zoals ik al zei: ik heb niets verkeerd gedaan. Ik mag dat tijdens het proces allemaal laten zien en ik verwacht dat ik wordt vrijgesproken van alle aanklachten."

Froome zal kopman zijn van de Sky-ploeg in de Tour, die volgende week zaterdag start met een rit in lijn.