101ste Giro d'Italia: alle klassementswinnaars op een rijtje

De Ronde van Italië is voorbij. 21 dagen is er door het peloton gestreden om de eeuwige roem. Dat Chris Froome de Giro op zijn palmares heeft bij mogen schrijven mag geen geheim meer zijn.

Tom Dumoulin Chris Froome
  • Afbeelding van Chris Froome Chris Froome

Maar de Giro d'Italia is veel meer dan enkel de strijd om de Maglia Rosa. Daarom zetten we de winnaars van alle klassementen voor u op een rijtje.

Maglia Rosa: Chris Froome

Of we het nu leuk vonden of niet, Sky-kopman Chris Froome kwam naar Italië met een missie: zijn derde achtereenvolgende grote ronde winnen. Lang zag het daar echter niet naar uit. Mede dankzij een huzarenstukje in de negentiende etappe wist hij titelverdediger Tom Dumoulin en alle andere klassementsmannen achter zich te houden. Het verschil tussen de Sunweb-kopman en zijn opvolger? 46 seconden.

De tijd waarmee Froome de boeken in gaat? 89 uur, 2 minuten en 39 seconden.

Maglia Bianca: Miguel Ángel López Moreno

Na Froome en Dumoulin bezette een Colombiaan de derde podiumstek na de laatste etappe in Rome. En Miguel Ángel López Moreno, zoals de Colombiaanse klimgeit van Astana voluit heet, mocht het ereschavot nog een keer bestijgen. Hij werd namelijk ook uitgeroepen tot beste jongere en mocht zich in de witte trui hijsen. Hij bleef Richard Carapaz 47 seconden voor. Sam Oomen werd derde in het jongerenklassement op 9'21" van López.

Maglia Cicilamino: Elia Viviani

Vorig jaar werd de prestigieuze paarse puntentrui gewonnen door een man van Quick-Step Floors. Dit jaar was dat niet anders. Elia Viviani trad in de voetsporen van Fernando Gaviria door vier ritten te winnen. Uiteindelijk wist hij 341 punten te verzamelen. Dat waren er 59 meer dan Sam Bennett, die drie etappes wist te winnen.

Maglia Azzura: Chris Froome

Chris Froome verliet de Giro met twee truien. Want naast de roze trui was ook de Maglia Azzura voor hem. Hij mag zich daarom ook officieel de beste klimmer van de 101ste Giro d'Italia noemen. De Brit verzamelde 125 punten, 17 meer dan Giulio Ciccone.

Traguardo volante: Davide Ballerini

Op de derde plaats in het puntenklassement staat Androni Sidermec Bottecchia-coureur Davide Ballerini. Een geweldigde sprinter is hij niet, dus hoe heeft hij dit geflikt? Door veel punten te pakken bij tussensprints. Dit leverde de aanvalslustige Italiaan nog een mooie bonus op, want hij wist het tussensprintklassement op zijn naam te schrijven.

Combattività Generale: Davide Ballerini

Hé, die naam hebben we eerder voorbij zien komen. Maar wat houdt dit klassement ook alweer in? Bij elke getrokken streep kun je een punten verzamelen. Het maakt niet uit of dat nu de finish is, de streep voor de bergprijs of een tussensprint is. Degene met de meeste punten gaat er met dit klassement vandoor. En dat was opnieuw Davide Ballerini.

Ballerini beukt op kop tijdens de negende etappe.

Classifica Fuga Generale: Marco Frapporti

Wat je moet doen om dit klassement te winnen? Aanvallen. Zo vaak en zo lang mogelijk. In het tussensprintklassement kwam Marco Frapporti niet verder dan plaats twee, maar in het aanvalsklassement sleepte hij wel de hoofdprijs in de wacht. Een derde klassement waar er iemand uit de ploeg van Gianni Savio de hoofdprijs pakt. Frapporti reed van de 3563 af te leggen kilometers er in totaal 640 in de aanval.

Super team: Team Sky

Het welbekende ploegenklassement. Team Sky liet een tijd van 267 uur, 48 minuten en 47 seconden noteren. De voorsprong op Astana? Bijna 25 minuten. Dat heuglijke feit mocht natuurlijk ook gevierd worden op het podium.

Fair Play: AG2R La Mondiale, Bardiani-CSF & Team LottoNL-Jumbo

Het enige klassement waar er maar liefst drie winnaars zijn: AG2R La Mondiale, Bardiani-CSF & Team LottoNL-Jumbo mogen zich allemaal winnaar van het Fair Play klassement noemen. De drie ploegen hebben nul punten gekregen van de jury, wat op een heel nette Giro duidt. Zeker als je weet hoe er punten kunnen worden verzameld.

- Een waarschuwing is 0,5 punt.

- Elke tien Zwitserse Frank boete levert één punt op.

- Twee punten worden er opgeteld voor elke seconde tijdstraf.

- Deklassering van een renner is goed voor 100 punten.

- Een uitsluiting van een renner is 1000 punten waard.

- Met een positieve dopingtest ben je pas echt de sigaar als ploeg. Dat levert namelijk 2000 punten op in dit negatieve klassement.

We kunnen derhalve wel concluderen dat AG2R La Mondiale, Bardiani-CSF en Team LottoNL-Jumbo een heel keurige ronde hebben gereden. De minst sportieve ploeg? UAE Team Emirates. Zij kregen van de jury in totaal 580 punten.

Maglia Nera: Giuseppe Fonzi

De enige die zijn titel wist te prolongeren is Giuseppe Fonzi. Vorig jaar werd hij laatste in het klassement en dit jaar flikte hij dat kunstje gewoon weer. Een knappe prestatie. De symbolische Maglia Nera komt hem geheel toe!