Giro-nummer Alaphilippe: hij negeerde teamorders en Lefevere dacht 'wat is die nu aan het doen?'

Julian Alaphilippe won gisteren in de Giro op schitterende wijze, maar als het aan de ploegleiding had gelegen, was het er niet van gekomen. Patrick Lefevere schijnt zijn licht er ook over. 

julian alaphilippe viert overwinning in giro

Na een heeeeeel lange periode vol kommer en kwel en gedoe met grote baas Patrick Lefevere over randzaken haalde Julian Alpahilippe gisteren zijn gram in de Giro. Hij was deze editie al eerder dichtbij, maar gisteren was het raak. En hoe!

Negeren teamorders

Met nog 126 kilometer te gaan, ging het hem niet snel genoeg in de kopgroep waar hij deel vanuit maakte en trok hij er met Mirco Maestri (Polti-Kometa) op uit. Hij schudde de Italiaan af en won op fraaie wijze solo.

Na afloop luchtte de druistige Fransman z'n hart. "Ik kan niet beschrijven wat dit me doet, maar het betekent heel veel voor me. Hier heb ik veel geduld en doorzettingsvermogen voor moeten hebben. Ik kan me niet meer herinneren wanneer ik me nog zo goed gevoeld heb", tekent Het Nieuwsblad op.

Hij doet ook nog een saillant detail uit de doeken. Nou ja, een detail... Als Alaphilippe geluisterd had naar de ploegleiding had hij misschien wel helemaal niet gewonnen.

"In de kleine groep waar ik eerst in zat, was de samenwerking niet goed. Dus bleef ik versnellen. Zo raakten we met twee weg. Dat was echt niet het plan. Lange tijd bleven we hangen op 30 à 40 seconden. Onze ploegleider Bramati vroeg me om te wachten, maar ik zei nee. Ik voelde me goed en het was beter om 45 seconden voorsprong te hebben dan in de achtervolging te moeten."

Reactie Patrick Lefevere

Vanuit België volgde Patrick Lefevere uiteraard ook de verrichtingen van zijn renner. De twee lagen begin dit jaar overhoop toen de grote baas van Soudal Quick-Step de Fransman verweet te veel te drinken en 'onder de plak' te zitten bij zijn Marion Rousse. Nu was hij in eerste instantie ook niet zo enthousiast over de poging van Alaphilippe.

"Ik had afspraken, maar heb tussendoor proberen te volgen. Op 96 kilometer van de finish zag ik dat Alaphilippe alleen voorop reed met iemand van een Pro Continentaal team. ‘Wat is die nu weer aan het doen?’ Dat was mijn eerste gedachte. Uiteindelijk voert hij een straf nummer op zoals alleen hij dat kan. Dat is Julian."

Lefevere kan het niet laten om zich nog even op de borst te kloppen en toch ook nog even een klein speldenprikje uit te delen. "Het was een goede beslissing om hem naar de Giro te sturen. Hij beleeft opnieuw plezier op de fiets. Die gravelrit had hij eigenlijk al moeten winnen. Alleen sprintte hij er te groot."