Lefevere over Alaphilippe: 'Ik heb stomme uitspraken gedaan, maar sommige zaken zijn ook verkeerd geïnterpreteerd'

Patrick Lefevere ziet met pijn in het hart één van zijn gefliefkoosde renners vertrekken. 

Lefevere

Julian Alaphilippe heeft na 12 seizoenen Soudal Quick-Step verlaten. De sympathieke Fransman begint bij Tudor, de ploeg van Fabian Cancellara, aan een nieuw avontuur. Hij zou 'weken ziek geweest zijn' van zijn beslissing en ook bij Patrick Lefevere valt het vertrek van zijn 'chouchou' zwaar.

Alaphilippe rijdt als sinds zijn 19e, toen nog als belofte, in dienst van Patrick Lefevere. "Je kan dus spreken van het einde van een tijdperk”, zegt Lefevere aan Het Laatste Nieuws. “Zowel voor hem als voor ons.”

Pijn

"We hebben een heel lange geschiedenis samen. Dat ventje is heel jong naar ons gekomen. We hebben er veel werk mee gehad, maar we hebben ook samen veel plezier gehad. Het doet toch pijn om hem te zien vertrekken: hij was niet zomaar een renner, Julian is als een kind van de familie dat je afstaat.”

De reden van zijn vertrek is duidelijk. Alaphilippe is de laatste twee seizoenen een schim van zichzelf, maar bleef al die tijd wel een miljoenensalaris opstrijken. "Ik wilde dat geld niet meer betalen", zegt Lefevere. Een lager basisloon, aangevuld met hoge bonussen, zag Alaphilippe niet zitten. "Dan heb ik ook bepaalde keuzes moeten maken."

Sloefgate

De laatste jaren kwam er wat ruis op de relatie tussen Alaphilippe en Lefevere. Die laatste haalde in de media herhaaldelijk uit naar de tweevoudige wereldkampioen, omdat hij onder de verwachtingen presteerde. Kookpunt was de 'sloefgate', waar ook Marion Rousse, de echtgenote van Alaphilippe, zich mee moeide.

"Ik moet toegeven dat ik af en toe een beetje stout bent geweest en dat ik wel eens een stomme uitspraak heb gedaan", zegt Lefevere daarover. "Maar sommige zaken zijn ook verkeerd geïnterpreteerd. Zoals over Marion: ik bedoelde net dat het een goede zaak is dat zij hem aan de leiband houdt, want dat is nodig met Julian.”

Goed gesprek

"Zoals in elke relatie hebben wij onze dipjes en ‘downtjes’ gehad, maar ik ben blij dat we enkele weken geleden nog een goed gesprek gehad hebben. We gaan met een positief gevoel uit mekaar. Volgens mij ligt zijn hart nog bij ons."

"Julian is echt een goeie jongen. Ik ben streng voor hem geweest, maar ik mag ook zeggen dat ik veel voor hem gedaan heb, ook privé, toen zijn papa stierf en zo. Daarom ben ik blij dat onze relatie hartelijk blijft.”

Achtergrond
  • Instagram/alaphpolak