Giro gemist: Froome rijdt een heroïsche etappe

Chris Froome wint na een solo van 80 kilometer, Yates verliest meer dan een half uur en Dumoulin beperkt de schade. De Giro kende een doldwaze etappe en Froome mag morgen starten in de roze trui.

Froome
  • Chris Froome Chris Froome

De vluchters van de dag kende geen grote rol, al vroeg op de Colle delle Finestre werden ze opgeslokt door het peloton aangevoerd door Team Sky. Ze wouden oorlog en ze kregen oorlog. Simon Yates zakte er doorheen en werd al vroeg gelost. Op de flanken van de Finestre viel Chris Froome aan op de onverharde stroken en Tom Dumoulin kon niet mee. Op eigen tempo reed de Nederlander samen met Miguel Angel Lopez, Richard Carapaz en Thibaut Pinot omhoog. Boven op de top had hij een achterstand van 40 seconde. Simon Yates was intussen niet meer vooruit te branden, hij kwam boven op een kwartier achterstand van Froome.

De etappe was toen nog niet gedaan, de renners moesten nog 70 kilometer met 2 klimmen overbruggen. De samenwerking in de groep van de Nederlander was niet optimaal en Froome liep verder uit. De kopman van Team Sky won uiteindelijk met 3 minuten voorsprong op Carapaz. Dumoulin kwam op 3 minuten en 23 seconde binnen en hij staat nu op 40 seconde van de Brit in het algemeent klassement. "Het was achteraf misschien de verkeerde keuze om op Reichenbach te wachten in de afdaling, maar anders had ik alles in mijn eentje moeten doen", aldus Dumoulin tegen de NOS.