Froome pleegt geweldige coup in Koninginnenrit Giro en pakt roze

Chris Froome won de Koninginnenrit van de Giro d'Italia en deed dat met verve. De Brit reed de concurrentie uit het wiel en pakte de roze trui over van Simon Yates.

Froome
  • Simon Yates Simon Yates
  • Chris Froome Chris Froome

Het slotweekend van de Giro d'Italia was aangebroken. In de achttiende etappe had rozetruidrager Simon Yates voor het eerst een signaal gegeven niet helemaal meer in topvorm te zijn. De voorsprong op Tom Dumoulin - vorig jaar de eerste Nederlandse Giro-winnaar aller tijden - bedroeg nog maar 28 seconden. Daarachter leek het vooral om de podiumplaatsen te gaan.

Dumoulin virtueel roze

De renners gingen als gekken tekeer in de beginfase. Hoewel de eerste 50 kilometer vrijwel allemaal bergop liepen, werd het eerste uur afgelegd aan een gemiddelde van dik 41 kilometer. Een grote groep kon een kleine minuut wegrijden van het peloton met roze trui Yates, maar de troepen van Mitchelton-Scott duldden geen knechten van concurrenten in de kopgroep. De Australische formatie reed vol op kop naar de Finestre, terwijl een kleine groep met onder meer Koen Bouwman, Danny van Poppel en Luis Léon Sánchez toch een kleine vrijgeleide kreeg.

Vanaf de voet van de Finestre nam Team Sky het heft in handen. Dit in dienst van Chris Froome, die voor deze negentiende etappe vierde stond in het algemeen klassement. Terwijl Salvatore Puccio op kop reed, kraakte na vier kilometer op de Alpen-col een belangrijke persoon: de roze trui, Simon Yates. De twijfel die de Brit gisteren kreeg op de slotklim, werd vandaag werkelijkheid. Yates zou uiteindelijk helemaal wegvallen uit de top van het algemeen klassement, Dumoulin werd de virtuele rozetruidrager.

Kenny Elissonde nam bij het oprijden van de onverharde tweede helft van de Finestre het commando over. Daardoor moest onder meer Domenico Pozzovivo de rol lossen. Dumoulin kon een klein gaatje op Froome wel dicht rijden, maar toen de Brit zelf ging, was de Nederlander niet tegen die versnelling opgewassen.

Froome virtueel roze

Met een dikke halve minuut voorsprong op zijn Nederlandse concurrent kwam Froome als eerste boven op de Cima Coppi, de hoogste beklimming van deze Giro d'Italia. In de afdaling naar Pragelato verdubbelde de Brit dat gat met sprekend gemak, terwijl Dumoulin wachtte op een knecht van de bij hem in de groep rijdende Thibaut Pinot. Sébastien Reichenbach sloot aan, terwijl ook Richard Carapaz en Miguel Ángel López in de groep zaten.

Het tempo van Reichenbach, samen met Pinot en Dumoulin lag echter te laag. Froome reed verder weg terwijl een achtervolgende groep met Pozzovivo steeds op een minuut van de groep-Dumoulin reed. Op de top van de klim naar Sestrière reed Froome bijna virtueel in het roze, in de afzink zorgde de Keniaan ervoor dat hij daadwerkelijk virtueel drager van het roze kleinood werd.

Steile slotklim

In de vallei richting Bardonecchia - waar de slotklim naar Jafferau begon - bleef het gat een beetje status quo. Maar kort voor de slotklim leek de achtervolgende groep toch wat in te storten; Froome ging met drieënhalve minuut verschil richting het slotstuk van deze prachtige etappe.

Op die beklimming werd Dumoulin dan ook meteen achtergelaten door zijn medevluchters. Nadat Reichenbach vol had doorgetrokken voor zijn ploeggenoot, konden de drie anderen een klein gaatje pakken op de Nederlander. Die dichtte dat gat, waarna Pinot wel in zijn eentje nog weg kon rijden van de kopman van Team Sunweb. Het gat met Froome bleef een dikke drie minuten. 

Pinot werd opnieuw ingelopen door de titelverdediger, waarna López zijn tijd om te versnellen gekomen achtte. Carapaz toog mee, maar ook Pinot en later Dumoulin konden weer aansluiten. Het kat- en muisspel bleef maar doorgaan, terwijl de wereldkampioen tijdrijden stug zijn eigen tempo koos. 

Het gat met Froome bleef gelijk, maar de tegenstanders van Dumoulin zorgden ervoor dat de Nederlander geen bonificaties kon pakken. Hij kwam over de streep met een achterstand van 3 minuten en 22 seconden op Froome, terwijl de Brit voor de rit op 2 minuten en 54 tellen stond. Dat, met tien bonificatieseconden zorgde voor een nieuw verschil van 38 seconden met Froome. 

Morgen volgt de laatste bergetappe naar Cervinia, met drie grote Alpen-cols.