Giro vandaag: Etappe 9 I Pesco Sannita - Gran Sasso d'Italia I 225 kilometer

Gran Sasso d'Italia, veel mooier worden namen van bergen niet. Veel hoger worden de bergen trouwens ook niet deze Giro, want de karavaan klimt vandaag bijna naar het dak van de Giro. Volgt Tom Dumoulin het voorbeeld van Erik Breukink?

Tom Dumoulin Oropa
  • Afbeelding van Tom Dumoulin Tom Dumoulin

De rit begint in de regio Campania, trekt snel de regio Molise in en eindigt in de regio Abruzzo. De startplaats Pesco Sannita ligt elf kilometer ten noorden van Benevento. Daar werd vorig jaar de Italiaanse wielrenster Claudia Cretti geopereerd na een vreselijke val in de zevende etappe van de Giro Rosa. Na een week in coma en drie maanden ziekenhuis kwam de Italiaanse terug thuis in haar Bergamo. 

Vanuit Pesco Sannita rijden de renners via Campobasso en Isernia door Castel di Sangro, bijgenaamd de poort van de Abruzzo. Bij kilometer 100 is het klimmen naar de wintersportplaats Roccaraso, waar Tim Wellens zijn eerste Giro rit-won (2016). Na de afdaling ligt Popoli, de geboorteplaats van ir. Corradino d’Ascanio, de ontwerper van de Vespa.

In Santo Stefano di Sessanio begint de slotklim. De stad is nog in heropbouw na de aardbeving rond Aquila in 2009. De finish ligt bij het hotel-restaurant Campo Imperatore (naar de gelijknamige hoogvlakte), waar in 1943 Benito Mussolini gevangen zat tot een Duits legerbataljon hem verkleed als Duitse soldaat meenam. Voor Il Duce was het uitstel van executie. Die kwam vlakbij Como in april 1945. (Tekst: Ludo van Klooster)

Parkoers

Over naar het parkoers. We krijgen dus een aankomst bergop. Maar ook daarvoor is het zeker niet eenvoudig.

U ziet het: de laatste 45 kilometer gaat het continu bergop. En het venijn zit 'm in de staart.

We zetten de twee laatste beklimmingen voor u op een rijtje. Te beginnen met de klim naar Calascio.

En de slotklim. Lang is-ie niet heel erg lastig, maar in de laatste kilometers kunnen we toch wel wat spettacolo verwachten.

Gran Sasso d’Italia is al vier maal Giro aankomstplaats geweest, het laatst in 1999, toen Marco Pantani hier won en de roze leiderstrui veroverde. Dat die Giro niet goed afliep voor de kasle klimmer uit Cesenatico hebben we eerder gemeld. Toch krijgt Il Pirata , zoals de Italianen hem graag noemen, van de Giro-organisatie de lof die hij als renner verdiende. Gran Sasso, de een na hoogste berg van deze ronde, is dit jaar 'Pantani-berg'.

De tijd die Marco Pantani in 1999 nodig had voor de beklimming? 53 minuten en 50 seconden. Da's flink aanpoten, kunnen we u melden.

In de dramatische Giro van 1999 pakte Pantani zijn eerste ritzege van die ronde op Gran Sasso d'Italia.

Als eerste boven op Montagna Pantani

Deze herinnert u zich vast nog wel...

Favorieten

De vraag is nu: wie wordt er vandaag Koning van de Apennijnen? Daar zijn veel kanshebbers voor aan te duiden. Misschien moeten we maar eens beginnen bij de man die een paar weken geleden de Apennijnenronde wist te winnen: Giulio Ciccone. Toegegeven, de Giro dell'Appennino finishte in Genua en heeft dus weinig te maken met de rit van vandaag, maar deze jongeling van Bardiani-CSF heeft er geen geheim van gemaakt dat hij deze Giro graag een rit zou winnen. Vandaag wellicht?

Twee jaar geleden pakte Ciccone zijn eerste succes in de Giro. Komt daar nu een twee ritzege bij?

Toch kunnen we ook moeilijk om de tandem van Mitchelton-SCOTT heen. Esteban Chaves draagt de Maglia Azzura en Simon Yates rijdt in de mooiste trui van allemaal: de Maglia Rosa. Voor de Colombiaan zal de hoogte geen probleem zijn, en als de oudste van de broertjes Yates zo klimt als op de Etna gaan we daar ook nog wel plezier van beleven.

Opnieuw een demonstratie van dit duo?

En wat met Tom Dumoulin? Hij heeft het steeds over niet al te beste benen, maar vooralsnog staat hij er gewoon nog heel erg goed voor. Vandaag wordt een nieuwe test.

In 1989 pakte Erik Breukink op de slotklim van vandaag de roze leiderstrui. Op Gran Sasso d'Italia legde hij alvast een basis voor de eindoverwinning. Die kon 'm in de Dolomieten vervolgens niet meer ontgaan. Tenminste, zo leek het. Niet Tom, niet Steven, maar Erik had de voornaam van de eerste Nederlandse man moeten zijn die de Giro wist te winnen. Een geweldige inzinking kostte hem echter de bijna zekere eindzege.

Vanavond kunt u in Andere Tijden Sport kijken naar een reconstructie van de dramatische dag van Breukink. Maar eerst? Op de banken voor Dumoulin. Want dit kan weleens een heel belangrijke dag worden in de 101ste Giro d'Italia. Toegegeven, de kans dat hij zichzelf opvolgt op de Cima Pantani en in de voetsporen van Erik Breukink weet te treden is niet heel groot, maar de kopman van Sunweb heeft ons vaker weten te verrassen. Doe dat vandaag gerust weer, Tom!

*****

Thibaut Pinot

****

Domenico Pozzovivo, Simon Yates

***

Esteban Chaves, Tom Dumoulin, Miguel Ángel López

**

Chris Froome, George Bennett, Davide Formolo, Richard Carapaz

*

Fabio Aru, Giulio Ciccone, Ben Hermans, Robert Gesink, Tim Wellens, andere vluchters

Prijsvraag

Ook vandaag kunt u weer het Giro-shirt van CyclingLifestyle.nl winnen. Meedingen kan als u voor 14.30 uur vanmiddag op onze Facebookpagina of via Twitter voorspelt wat de uitslag van Tom Dumoulin gaat worden op de Gran Sasso d'Italia. Onder alle goede voorspellers (of degenen die het dichtst in de buurt zitten) verloten wij één t-shirt.