Twee meter sneeuw op Colle delle Finestre zorgt voor race tegen de klok

De bijna 2200 meter hoge Colle delle Finestre moet over drie weken het dak van de 101ste Giro d'Italia vormen. Maar van fietsen op de berg is voorlopig nog geen sprake.

Colle delle Finestre

Daarom wordt er sinds eind april met man en macht gewerkt om de weg sneeuwvrij te maken. Lokale overheden zetten grof geschut in om dat voor elkaar te krijgen. En dat is nodig ook, want op sommige plaatsen ligt er nog meer dan twee meter sneeuw.

Als de achttien kilometer lange klim dan eindelijk sneeuwvrij is moet de weg nog worden geprepareerd zodat ook racefietsen er zonder al te veel problemen overheen kunnen rijden. De laatste acht kilometers van de bergpas zijn namelijk bekleed met steenslag. De weg zal moeten worden uitgevlakt om een lekke banden-festijn te voorkomen. Dit proces zal ook nog een aantal dagen duren. Het wordt dus een race tegen de klok.

In 2005 werd de Finestre voor het eerst opgenomen in het parkoers van de Giro d'Italia. De legendarische Colombiaanse klimkabouter José Rujano kwam toen als eerste boven. Hij wist toen in Sestrière tevens de rit te winnen. Vasil Kiryienka deed hem dit kunstje in 2011 na. In 2015 kwam Mikel Landa er als eerste boven. De dagzege ging toen echter naar Fabio Aru.

Dit jaar zal de klim naar het bekende skioord Sestrière niet dienen als slotklim in de etappe over de Finestre. Na Sestrière wacht immers nog de Jafferau.