Robert Gesink: 'Mijn carrière is nu al geslaagd'

Robert Gesink (31) is weer op de weg terug. Opnieuw. In de Giro wil de renner van Team LottoNL-Jumbo laten zien wat hij twee jaar terug in de Vuelta al deed: Gesink wil een etappe winnen. Wij zochten hem op in Catalonië.

Robert Gesink
  • Afbeelding van Robert Gesink Robert Gesink

Tekst: Sjors Beukeboom

Beeld: Noa Arnon & Cor Vos

Eind maart, Catalonië. Robert Gesink komt de lobby van het rennershotel in Calella binnen gewandeld. Hij staat voor zijn derde rittenkoers van 2018, een koers die hij niet uit zal rijden. De Condor van Varsseveld heeft twee doelen dit seizoen. Al valt dat te herleiden tot één doel: ritwinst in zowel de Giro d’Italia als de Tour de France. Wij spreken hem in aanloop naar de Italiaanse ronde. 

Je kiest niet meer voor een klassement in de grote rondes. Waarom niet?

"Ik heb deze keuze gemaakt op basis van mijn ervaring als klassementsrenner. Jarenlang heb ik gekoerst voor goede eindklassementen, met een vierde plaats in de Tour de France als hoogtepunt. Ik kwam na tegenslag in de Vuelta a España van 2016 terecht. Ik werd vijfde, derde, tweede en eerste in verschillende etappes. Die overwinning was voor mij een eyeopener."

Vorig jaar probeerde je het ook in de Tour.

"Ja, dagsucces in de Vuelta smaakte naar meer. Ik zat één dag mee, toen werd ik tweede en een dag later brak ik mijn ruggenwervel bij een valpartij. Het klinkt misschien gek, maar die Tour was voor mij wel een teken dat dagsuccessen zijn wat ik nu wil." 

Die zware blessure betekende het einde van het seizoen van de 31-jarige Nederlander. Eén van de vele tegenslagen die Robert Gesink reeds gekend heeft. Valpartijen, knieblessures, hartritmestoornissen, gebroken botten, het onverwachtse overlijden van zijn vader en ziekenhuisopnames van zijn zoontje: hij ervaarde het allemaal. Toch kwam Gesink elke keer terug op zijn oude niveau. 

Waar haal je dat doorzettingsvermogen vandaan?

"Ik denk dat elke profwielrenner over veel doorzettingsvermogen beschikt. Topsport is eigenlijk net zoals het gewone leven: niemand houdt zich vast aan tegenslagen, maar aan de dingen die gelukt zijn. Ik ben trots op mijn sportprestaties. Die hoogtepunten vormen mijn motivatie om elke keer weer terug te komen."

Heeft jouw verleden als pechvogel invloed gehad op de beslissing om voortaan voor etappes te gaan in de grote rondes?

"Nee, het is een nieuwe prikkel in mijn carrière. Ik wil gewoon meer winnen." 

Meer winnen, dat kan niet als klassementsrenner?

"Ik weet wat mijn plek in een algemeen klassement van de Giro zou kunnen zijn. Als ik een rit wil winnen als klassementsrenner, dan moet ik de beste man in het klassement verslaan. Ik ken inmiddels mijn plek en ik weet dat zoiets mijn ambities in de weg zit. Mijn kansen op dagsucces zijn groter als ik geen klassement te verdedigen heb."

Een etappeoverwinning vind je nu belangrijker dan een goed eindklassement?

“Dat hangt helemaal af van de wedstrijd. In de grote rondes nu wel. Laten we eerlijk zijn, als aan het eind van het seizoen de balans wordt opgemaakt, dan zijn het vaak de overwinningen in de grootste koersen die tellen. Dan moet ik mij afvragen: ‘wil ik opnieuw zesde in de Tour worden of wil ik meer winnen.’ Uiteindelijk herinneren weinigen meer mijn tweede plek in Tirreno-Adriatico van 2011.”

...

Zou je tevreden zijn met jouw carrière als je jouw twee doelen niet kan verwezenlijken?

"Als het morgen klaar zou zijn, dan zou ik zeggen dat ik een fantastische carrière gehad heb. Ik sprak laatst met een vriend van me. Hij zei: ‘Alles wat je nu nog kan halen is toch een hartstikke mooie bonus?’ Daar kan ik mij wel in vinden."

Dat klinkt alsof je er relaxed mee omgaat.

"Ja, dat klopt ook wel een beetje. In het verleden was ik nog weleens bang dat ik alles tot in de puntjes goed moest doen. Ik heb geleerd wat Spaanser met dingen om moet gaan. Dat betekent niet dat het minder goed is, alleen wat meer ontspannen. Ik zie het als een mooie nieuwe uitdaging. Wellicht zie ik het licht en wil ik mijn carrière op deze manier verder invullen. Zo niet, dan zie ik het dan wel weer."

Maar die wil en prestatiedrang is nog niet verdwenen.

"Zeker niet. Het voelt als te lang geleden toen ik juichend over de finish in de Vuelta kwam. Ik kijk uit naar het gevoel. Daar doe ik het voor."

Meer lezen over Robert Gesink de rittenkaper? 

Je vindt het hele interview in onze Giro-special. Die ligt in de winkel bij jou in de buurt, maar je kunt hem ook online bestellen. Dat doe je hier, voor maar €6,99!

Heb jij aan alleen de Giro-special niet genoeg en wil je ook de Tour-special en Vuelta-special/Tour-terugblik lezen? Dan hebben wij nu een perfect abonnement voor je: het Grote Ronden-pakket. Voor maar €19,99 lees jij jezelf bij over alles wat met de Giro, Tour en Vuelta te maken heeft en krijg je daarbij ook nog eens de uitgebreide mogelijkheid om met ons terug te blikken op de Tour de France. Het Grote Ronden-abonnement is hier te bestellen. 

Veel leesplezier!