Voorbeschouwing Waalse Pijl: Andermaal Anna en Alejandro?

We beginnen deze voorbeschouwing met de woorden van Gary Lineker. "Voetbal is een eenvoudig spel: 22 mannen lopen gedurende 90 minuten achter een bal aan en op het einde winnen de Duitsers."
Anna van der Breggen Alejandro Valverde Waalse Pijl 2017

Eenzelfde fenomeen zien we ook in de Waalse Pijl. Ga maar na: de laatste vier edities was Alejandro Valverde superieur op de befaamde Muur van Huy. De afgelopen drie jaar werd hij op het podium vergezeld door de Nederlandse alleskunner Anna van der Breggen. De twee zijn de onbetwiste koning en koningin van de Ardennen.

Als ze morgen weer winnen kunnen we uitpakken met de volgende tekst: "In het leven zijn er een paar zekerheden: je wordt geboren, je gaat dood en Anna van der Breggen en Alejandro Valverde winnen de Waalse Pijl."

De vraag die we ons tijdens de koers stellen: komen ze elkaar nu voor het vierde seizoen op rij tegen?

Laatste tien winnaars

2008: Kim Kirchen & Marianne Vos
2009: Davide Rebellin & Marianne Vos 
2010: Cadel Evans & Emma Pooley
2011: Philippe Gilbert & Marianne Vos
2012: Joaquim Rodríguez & Evelyn Stevens
2013: Daniel Moreno & Marianne Vos
2014: Alejandro Valverde & Pauline Ferrand-Prévôt
2015: Alejandro Valverde & Anna van der Breggen
2016: Alejandro Valverde & Anna van der Breggen
2017: Alejandro Valverde & Anna van der Breggen

Pakoers elite mannen

"Als ik aan de leiding rijd met nog zo'n 250 à 200 meter te gaan is het heel moeilijk om mij te verslaan." Het zijn de woorden van Alejandro Valverde, die opgaat voor een historische vijfde zege op rij. Het devies voor de anderen lijkt dus duidelijk: probeer hem eens te verrassen! En op het goed 200 kilometer lange parkoers is dat zeer goed mogelijk.

Beklimmingen zijn er genoeg. We beginnen met de Vecquée en de Redoute (ja, die uit Luik-Bastenaken-Luik). Daarna volgen nog de Côte de Mont en de Côte d'Amay alvorens de renners het cricuit in en om Huy opdraaien. Het trio Muur van Huy, Côte d'Ereffe en Côte de Cherave doen we twee keer. En daarna, om het af te leren, nog eens de Muur.

Parkoers elite vrouwen

"De Waalse Pijl is één van de zwaarste koersen van het jaar, een mooie wedstrijd waar de sterkste wint," zegt Van der Breggen over de 118,5 kilometer lange wedstrijd. "Je weet dat iedereen kapot zit op het eind en dan moet je nog een laatste keer die Mur de Huy op."

De Côte de Warre is de organisatie voor het gemak vergeten in het profiel, maar de helling even na het leuke Durbuy ligt wel degelijk in het parkoers. Na dit zuidoostelijke ommetje krijgen de vrouwen tweemaal de drietrapsraket Ereffe-Cherave-Muur voorgeschoteld. Smullen maar!

Muur van Huy

Als we het hebben over de Muur van Huy spreken we eigenlijk over de Chemin des Chapelles. Een verschrikking. Een marteling. Maar wel eentje waar een einde aan komt. 

Onderstaand filmpje is om het geheugen nog even op te frissen. Onze excuses als u door het zien van de beelden spontaan kramp krijgt.

Favorieten

De twee topfavorieten kent u intussen. Maar er zijn gelukkig nog meer kanshebbers op de zege. We bespreken er een paar.

Julian Alaphilippe liet in de Ronde van het Baskenland zien dat hij in bloedvorm verkeert. Hij is als geen ander in staat om een steile muur op te sprinten. Tenminste, als we Valverde niet meerekenen. Een andere steilewandklimmer met winstkansen is Dylan Teuns. Vorig jaar derde en nu uit op meer. En houdt u daarnaast ook maar rekening met mannen als Sergio Henao en Daniel Martin.

En waarom geen Nederlandse zege? Ook die zit er misschien wel in met kleppers als Bauke Mollema, Wout Poels, Robert Gesink, Sam Oomen en Tom-Jelte Slagter. Misschien, want als het aan Valverde ligt wint hij 'gewoon' zijn zesde Waalse Pijl.

Favorieten Waalse Pijl elite mannen volgens Wieler Revue

****
Alejandro Valverde
****
Julian Alaphilippe
***
Dylan Teuns, Daniel Martin, Sergio Henao
**
Michael Woods, Tim Wellens, Alexis Vuillermoz, Philippe Gilbert, Diego Ulissi
*
Wout Poels, Bauke Mollema, Sam Oomen, Tom-Jelte Slagter, Ilnur Zakarin, Tiesj Benoot, Jakob Fuglsang, Michael Albasini, Romain Bardet, Vincenzo Nibali, Simon Yates, David Gaudu, Warren Barguil, Ion Izagirre, Enrico Gasparotto, Mikel Landa

En dan de vrouwen. Afgelopen zondag zag u al dat het niet altijd voor Anna van der Breggen hoeft te zijn als het peloton de heuvels in trekt. Desondanks is ze zondag ook gewoon weer de te kloppen dame. Maar te kloppen is ze wel degelijk. Door Annemiek van Vleuten bijvoorbeeld. Ze is als geen ander in staat om dwars door de pijngrens heen te beuken; een eigenschap die in Huy goed van pas komt.

In de Amstel Gold Race kon ze niet excelleren, maar in het verleden heeft de Wageningse al bewezen dat ze een muur kan bestormen. Hiervan getuige onder andere haar tweede plaats in 2015. En het mooie? Sindsdien is ze alleen maar beter geworden.

Let daarnaast ook op het Poolse gevaar dat luistert naar de naam Katarzyna Niewiadoma. Altijd al goed in de Belgische heuvels, maar nog nooit de beste. Gelukkig heeft ze nog vele jaren om die grote Ardennen-vis binnen te hengelen. Ze is immers pas 23. Als het dit jaar niet lukt is er nog altijd geen man overboord. Maar reken maar dat Kasia aan de start staat met maar één doel: winnen.

Moet ze wel die dekselse Van der Breggen zien te kloppen.

Favorieten Waalse Pijl elite vrouwen volgens Wieler Revue

*****
Anna van der Breggen
****
Annemiek van Vleuten, Katarzyna Niewiadoma
***
Ashleigh Moolman-Pasio, Pauline Ferrand-Prévôt
**
Shara Gillow, Janneke Ensing, Amanda Spratt, Elisa Longo Borghini, Megan Guarnier
*
Chantal Blaak, Danielle Rowe, Flavia Oliveira, Ellen van Dijk, Tetyana Riabchenko, Cecilie Uttrup Ludwig

De rug van Anna die langzaam maar zeker in de verte verdwijnt; een vertrouwd gezicht voor de rensters in de Waalse Pijl.

Laatste nieuws